Cultuurtips voor het weekend

Kunsthistoricus Lieke Wijnia is op vrijdag 22 januari 2016 te gast in Tijd voor MAX. Ze geeft een aantal leuke tips om in het weekend te ondernemen.

The Danish Girl – Het Deense Meisje

De film Het Deense Meisje is op donderdag 7 januari 2016 in première gegaan en gaat over een Deense kunstenares, Lili Elbe. Zij werd geboren in 1882, en overleed in 1931. Lili wed geboren als Einar Wegener, ze is de eerste bekende transgender in de geschiedenis. Lili leefde in een tijd waarin dit absoluut onbespreekbaar was. De film gaat niet alleen over het besef dat je niet bent zoals je eruit ziet, en wat je daarmee moet doen, maar het is ook een liefdesgeschiedenis. Lili en haar partner Gerda ontmoetten elkaar op de kunstacademie, toen Lili nog Einar was.

Einar ontdekte zijn voorkeur voor vrouwen toen hij begon met het poseren als vrouw voor Gerda’s schilderijen. Wat begint als een grapje neemt steeds serieuzere vormen aan. Einar kleedt zich in de jaren twintig steeds vaker als vrouw en begeeft zich als Lili in het openbare leven. In 1930 besluit Lili een reeks experimentele operaties te ondergaan in Duitsland, deze operatie is een enorme stap is en brengt grote risico’s met zich mee. The Danish girl is een bijzondere film over liefde en het leven.

The Danish Girl, in verschillende bioscopen door het hele land

Pierre Charial, Orgelpark

Op zondag 24 januari 2016 is er in het Orgelpark in Amsterdam een bijzonder concert te bekijken en te beluisteren. De Franse musicus Pierre Charial treedt samen met twee basklarinettisten op. Fransman Charial heeft zich als musicus tot doel gesteld om de veelzijdigheid van de mechanische muziek, met in het bijzonder het draaiorgel, aan een breed publiek te laten zien. Het instrument stamt uit de tweede helft van de negentiende eeuw, maar Charial wil laten zien (en horen) hoe het instrument vandaag de dag nog altijd interessant is. Daartoe heeft hij een eigen orgel laten bouwen, waar hij tijdens het concert op zal spelen. Hij bewerkt oude en nieuwe klassieke muziek tot draaiorgelversies: zo speelt hij werken van Bach, Mozart, Beethoven en Stravinsky, maar ook van Xenakis, Berio en Lygetti. Naast klassieke stukken, componeert hij ook rock, filmmuziek en jazz composities, die hij naar orgelversie omzet. Het concert zal een mix zijn van geprogrammeerde hedendaagse muziek en improvisaties.

Basklarinetten & Draaiorgel, zondag 24 januari 2015 om 14.15 uur

Remember Me. Stories in Print

In het Museum voor Hedendaagse Aboriginal Kunst is een bijzondere tentoonstelling te zien. Namelijk de tentoonstelling: Remember Me. Stories in Print. Het museum in Utrecht toont hedendaagse Aboriginal kunst voor haar artistieke waarde. Dit is niet vanzelfsprekend, want van oudsher kent de Aboriginal cultuur het idee van “kunst” niet. Dat is een westers begrip. Bij Aboriginals stond hun beeldtaal in dienst van de verhaalcultuur en de uitvoering van rituelen. Pas na aanraking met koloniale machten ontstond er in de twintigste eeuw Aboriginal kunst, wat uitgroeide tot een wereldwijd succesvol fenomeen.

Remember Me. Stories in Print
21 januari 2016 t/m 19 juni 2016
Museum voor Hedendaagse Aboriginal Kunst

Geef een reactie