Uitmarkt

Uitmarkt 2022: Willeke Alberti, Karsu, De Staat en ‘Jong en tóch klassiek’

Het is weer tijd voor de traditionele opening van het culturele seizoen. Op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022 vindt de Uitmarkt plaats in de binnenstad van Amsterdam. Wat is er allemaal te doen en wat zijn de belangrijkste acts van het weekend?

Uitmarkt 2022

De Uitmarkt is tijdens de voorbije coronajaren door blijven gaan, in 2022 is het festival weer als vanouds. De organisatie kiest wel voor een iets andere insteek, met 3 hoofdonderdelen. Nieuw is de zogeheten Cultuurtuin op het Museumplein. In een speciaal ingericht labyrint kunt u van ’s ochtends tot ’s avonds zelf op ontdekkingstocht gaan en verschillende vormen van cultuur beleven.

Het grote podium op het Museumplein is er nog steeds. Hier vinden de optredens van de bekende artiesten plaats, onder de noemer Uitmarkt in Concert. Tot slot staan ook de cultuurhuizen rondom het Museumplein en het Leidseplein in het teken van de Uitmarkt, van het Rijksmuseum en het Concertgebouw tot Paradiso en Theater DeLaMar. Zo zijn er audiotours van Janny van der Heijden in het nieuwe Once Upon A Time-museum en kunt u in de tuin van het Rijksmuseum zelf kunst maken. Voor een aantal musea dient u wel een entreekaartje te betalen.

Vrijdag 26 augustus 2022

Willeke Alberti treedt op dag 1 van de Uitmarkt nog 1 keer op met een soloprogramma. “Ik wil heel graag in Amsterdam op het Museumplein met mijn band en voor mijn trouwe publiek samen herinneringen ophalen. Samen zingen, samen lachen en lekker samen zijn; dat wil toch iedereen”, kondigt ze aan, knipogend naar haar bekende hit. Later op de avond zijn de Turks-Nederlandse zangeres Karsu en de band Brass Rave Unit aan de beurt.

Willeke Alberti
Lees ook: Willeke Alberti: al bijna 60 jaar een grote ster in Nederland

Zaterdag 27 augustus 2022

Op de zaterdag begint het concertprogramma al om 12.00 uur, met een optreden van Thijs Boontjes en zijn band. ’s Avonds volgen cabaretier Dolf Jansen en de Nijmeegse band De Staat, die de zaterdag afsluit. Tussendoor zijn de opnames voor de tv-uitzending van de Uitmarkt later die avond. Onder meer Raymond van het Groenewoud, cabaretier Tim Fransen en blazersensemble New Cool Collective zijn dan te zien. In de loop van de dag treden diverse cabaretiers op het Klapstoelkabaret-podium op.

Tegelijkertijd kunt u tussen 12.00 en 17.00 uur in de Amsterdamzaal van het Contertgebouworkest terecht, voor het programma Jong en tóch klassiek. Verschillende talentvolle klassieke musici zullen er 1 uur lang optreden. De locatie is op Gabriël Metsustraat 16, niet te verwarren met het nabijgelegen Concertgebouw.

Zondag 28 augustus 2022

Ook op de laatste dag van de Uitmarkt staat de middag in het teken van Jong en tóch klassiek. Traditiegetrouw staat de opening van het nieuwe musicalseizoen centraal op de zondagavond. Tijdens de zogeheten Musical Awards Kick-off bent u in circa 1,5 uur op de hoogte van alle nieuwe musicals. De organisatie licht Simone Kleinsma, Freek Bartels en Pia Douwes uit als grote namen en kondigt de onthulling van de cast van Les Misérables aan. Marlijn van Weerdenburg presenteert samen met Frits Sissing en neemt daarna zelf de afsluiting van de avond voor haar rekening.

Uitmarkt bezoeken of thuis kijken?

Het complete programma op alle Uitmarkt-locaties is terug te vinden op de website van de organisatie. Uiteraard kunt u de Uitmarkt ook vanuit huis beleven. Op zaterdag 27 augustus begint de uitzending om 22.10 uur op NPO 2. En op zondag 28 augustus zijn de Musical Awards vanaf 21.24 te zien op NPO 1. Liever op een ander moment kijken? Alles is terug te kijken op NPO Start.

(Bron: Uitmarkt, AVROTROS, NTR, TV Gids. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie