cycas revoluta

Sagopalm: Cycas revoluta

De Cycas revoluta (sagopalm of vredespalm) lijkt zowel op een palm als een varen, maar behoort tot de orde van de palmvarens en is meer verwant aan de conifeer. Het is een oeroude plant en met de juiste verzorging ook oersterk.   

Carboon tijdperk

De Cycas revoluta is 1 van de oudste planten die wij als kamerplant houden. Hij kwam al voor in het Carboon tijdperk (+/- 299 – 359 miljoen jaar geleden) en komt van oorsprong uit Oost Azië. Uit het binnenste gedeelte van de stam wordt sagomeel gewonnen, vandaar de Nederlandse benaming sagopalm. Aangezien de plant giftig is, moet dit eerst behandeld worden om eetbaar te worden.

Een plant voor het leven

De Cycas groeit erg langzaam en was lange tijd behoorlijk kostbaar in de aanschaf. Goedkoop zijn ze nog steeds niet, maar ze staan inmiddels in veel meer Nederlandse huiskamers. Het mooie is dat de Cycas bij een goede verzorging heel oud kan worden. Zo oud zelfs dat hij meerdere generaties kan overleven. Uiteindelijk kan de plant vrij hoog worden en hij vormt dan een mooie stam, maar dit duurt behoorlijk lang. Als zich nieuwe bladeren ontvouwen heeft dat veel weg van hoe de bladeren van een varen zich uitrollen.

cycas_revoluta_blad_shutterstock

Standplaats

Qua temperatuur kan de Cycas wel tegen een stootje. In zuidelijk Europa groeien ze in de tuinen en overleven ze matige vorst, maar bij ons zijn de temperaturen vaak nog een stukje lager en vooral het vocht in onze winters is funest. Met kamertemperatuur doet de plant het bij ons echter prima. Ze staan graag redelijk licht, maar jonge exemplaren kunnen volle zon nog niet goed verdragen. Bij plotselinge, directe zon is er zelfs kans op schade aan de bladeren. Een half zonnige plek is dus het beste. De Cycas is gevoelig op het vlak van aanraking. Worden de bladeren te vaak aangeraakt, dan zal het blad bruin kleuren. Zet ‘m dus niet in ‘de loop’.

cycas_revoluta_plant_shutterstock

Natte voeten

De Cycas heeft een grote hekel aan natte voeten. Tussen de gietbeurten moet u de kluit laten opdrogen en ’s winters nog spaarzamer gieten. In de zomer zal dat neerkomen op ongeveer 1 keer in de week water geven en in de winter om de 2 á 3 weken. Steeds afhankelijk van de omstandigheden (licht, potgrootte en temperatuur) Zorg er ook voor dat de plant in goede potgrond staat en in een binnenpot met gaten, zodat er minder makkelijk overtollig water in de pot blijft staan. Vanwege de langzame groei is verpotten niet iets wat u bij de Cycas jaarlijks zult hoeven doen. In de praktijk zal dit zo om de 3 jaar nodig zijn. Oudere exemplaren krijgen knobbeltjes op de wortels, die u niet mag verwijderen. Aangezien het een langzame groeier is, heeft de plant niet al te veel mest nodig. In het groeiseizoen (voorjaar-zomer) kunt u 1 keer per maand wat plantenvoeding geven, in een aangepaste dosis.

Snoeien

In het algemeen zult u de Cycas niet hoeven snoeien. Wel kunnen bladeren die lelijk geworden zijn zo dicht mogelijk bij de stam weggeknipt worden. Van blad dat maar deels bruin of geel wordt, kunt u voorzichtig alleen de aangetaste bladveertjes verwijderen. Mocht al het blad in 1 keer bruin geworden zijn (bijvoorbeeld doordat er teveel water is gegeven of doordat de plant is aangetast door schildluizen), dan kunt u overwegen al het blad weg te knippen. In de meeste gevallen kunt u de plant dan toch nog redden. Voordat de stam nieuw blad aanmaakt kan er echter wel een jaar overheen gaan, dus u zult behoorlijk wat geduld moeten hebben.

cycas_revoluta_bladloos_shutterstock

Cycas revoluta zonder bladeren

Heeft u een Cycas revoluta en zo ja hoe oud is die van u?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Martien Broeren says:

    Ongeveer 10 jaren ,maar wel een langzame groeier. Heeft niet elk jaar nieuwe bladeren.
    Dit jaar voor het eerst 13 nieuwe bladeren bijgekomen.
    Nog niet meegemaakt. Met vr. groet, M.B

      MAX Vandaag says:

      Beste Martien Broeren, hartelijk dank voor uw reactie. Dat moet er prachtig uitzien, zoveel nieuw blad in 1 keer!