jaren 60

Wist u dit al over de top 5 van de Evergreens van de Jaren 60-lijst?

NPO Radio 5 sluit de Week van de Jaren 60 op 21 februari 2020 feestelijk af met de door luisteraars samengestelde Evergreen van de Jaren 60-lijst. De gehele lijst is te bekijken op de site van NPO Radio 5, maar wij lichten de top 5 voor u uit.

1. Procol Harum – A Whiter Shade of Pale

De luisteraars van NPO Radio 5 hebben in 2020 het vaakst gestemd op A Wither Shade of Pale van de typische jaren 60-band Procol Harum. Dit nummer was de allereerste single van de Britse band en belandt direct op nummer 1 van de Engelse én Amerikaanse hitlijsten. Heel bijzonder, zeker omdat de platenmaatschappij ten tijden van het bereiken van deze nummer 1-posities nog niet eens een fatsoenlijke promotiecampagne is gestart. Na A Whiter Shade zal Procol Harum nog veel andere hits scoren, waaronder Homburg. Dat lied vinden we terug op plek 112 van de Evergreens van de Jaren 60-lijst.

2. The Beach Boys – God Only Knows

God Only Knows van The Beach Boys is wellicht het bekendste en meest gewaardeerde nummer van deze band uit Californië. Voormalig Beatle Paul McCartney heeft het zelfs ooit het allerbeste nummer ooit gemaakt genoemd. En dat terwijl destijds alleen componist en schrijver Brian Wilson er iets in ziet. Op eigen houtje begint hij in 1965 met het schrijven en opnemen van een nieuw Beach Boys-album. Pas als het praktisch af is laat hij het aan de rest van de band horen. Die vinden het maar niets, maar een weg terug is er niet. Uiteindelijk wordt Pet Sounds toch een hit, al vallen de verkoopcijfers aanvankelijk tegen.

3. The Cats – Lea

Lea van The Cats is een hommage aan hun fan Lia Vertelman, die in 1967 om het leven komt bij een verkeersongeval. Zij was al fan vanaf het prille begin van de Volendamse band en bezoekt destijds regelmatig hun concerten. Zodoende kent de band haar. Tijdens een van hun optredens merkt bassist Arnold Mühren dat er een bekend gezicht ontbreekt in de zaal; dat van Lia. Kort daarna komen de leden van The Cats erachter dat zij samen met haar vriend is verongelukt nadat zij met hun auto tegen een vrachtwagen botsen. Dit raakt Mühren zo dat hij een liedje voor naar schrijft: Lea.

4. Simon & Garfunkel – The Sound of Silence

Met het nummer The Sound of Silence van Simon & Garfunkel is iets bijzonders aan de hand. Het nummer wordt in 1963 of 1964 voor het eerst opgenomen als The Sounds of Silence en belandt op het debuutalbum van het muzikale duo uit New York. Het wordt dan geen hit. In 1966 nemen zij het opnieuw op onder de naam The Sound of Silence. Dit keer wordt het wél een succes. Hierboven vindt u de versie uit 1966.

5.  The Moody Blues – Nights in White Satin

Nights in White Satin is één grootste hit van de band Moody Blues en gaat over de breuk tussen zanger Justin Hayward en zijn toenmalige vriendin. Justin Hayward is pas 19 als hij dit nummer schrijft, maar ondanks zijn jonge leeftijd weet hij heel veel gevoel in het nummer te leggen. Naar eigen zeggen is het voor hem en de rest van de band nog steeds een emotioneel moment als zij dit live spelen.

De hele Evergreens van de Jaren 60-lijst is op 21 februari 2020 vanaf 07.00 uur ’s ochtends te beluisteren op NPO Radio 5.

(Bron: ANP, Louder Magazine, Rolling Stone, archief, NPO Radio 5)

Geef een reactie