Elfstedentocht

Unieke bewegende kleurenbeelden van Elfstedentocht 1954 gevonden

Er zijn unieke bewegende kleurenbeelden ontdekt van de Elfstedentochten van 1954 en 1956. De beelden van 1954 zijn voor zover bekend de oudste kleurenbeelden van een Elfstedentocht.

16mm-camera

De kleurenfilmpjes zijn met een 16mm-camera gemaakt door filmmaker Sjoerd Steensma uit Leeuwarden. Zijn dochter Klara Woldring-Steensma heeft de filmcollectie en de 16mm-camera van haar vader aan het Fries Film Archief geschonken. Bij het doornemen van het materiaal ontdekt een medewerker de bijzondere kleurenbeelden. In samenwerking met Omrop Fryslân brengt het Fries Film Archief de beelden naar buiten.

Elfstedentocht 1954

Voorheen worden de oudste filmbeelden in kleur van een Elfstedentocht nog toegeschreven aan de Friese filmmaker Han de Vries. Hij heeft in 1956 kleurenbeelden van de 200 kilometer lange schaatstocht gemaakt. Bij de huidige vondst gaat het om eerdere beelden van de tocht der tochten, van 3 februari 1954. Maandag 3 februari 2020 exact 66 jaar geleden.

Breed lachende winnaar Jeen van den Berg

Op de beelden is te zien hoe de kopploeg stempelt in Harlingen, bij de Oosterbrug. Na het passeren van Franeker is bij Berlikum persfotograaf Sjoerd Andringa in beeld met een transistorradio. Met de radio aan zijn oor volgt Andringa de tocht. Vervolgens zijn mooie beelden van het landschap te zien, de molen van Vrouwenparochie, Dokkum en de zeer dichtbevolkte finish in de Prinsentuin in Leeuwarden. Winnaar Jeen van de Berg is daarbij breed lachend te zien op de filmbeelden, waarna het filmpje afsluit met de Oldehove.

Lees ook: de eerste Elfstedentocht.
Dromen van een Elfstedentocht. 
Al jaren geen Elfstedentocht, maar het draaiboek ligt toch weer klaar. 

(Bron: ANP, FriesFilm Archief, Leeuwarder Courant)

Geef een reactie