elfstedentocht

Herbeleef de laatste Elfstedentocht

Op 4 januari 1997, nu precies 25 jaar geleden, wordt de laatste Elfstedentocht gereden. U kunt dit sportspektakel op allerlei manieren herbeleven.

Kijk ‘live’ mee

De NOS is er in 1997 natuurlijk bij om de gehele tocht vast te leggen op beeld. Op de site van de omroep kunt u de tocht ‘live’ bekijken. Wilt u de delen die u heeft gemist ook bekijken? Op YouTube is de tocht ook te zien, opgeknipt in soms wel 80 delen. Zo hoeft u niets te missen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Aandacht op radio en tv

Op 4 januari 2022 wordt er ook veel aandacht besteedt aan de – in elk geval tot nu toe – laatste tocht der tochten. Zo  stapt de NOS op tv ook in de tijdmachine en is er elk uur op NPO 1 een flitsjournaal te zien over de tocht. De presentatie is in handen van Herman van der Zandt.

‘S avonds zendt de NOS live uit vanuit Dokkum, een belangrijke plek tijdens de Elfstedentocht. Wie Dokkum is gepasseerd, weet immers dat het ergste achter de rug is.  In het programma praat Dione de Graaff  met de hoofdrolspelers van toen, zoals Henk Kroes, destijds voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Ook in Tijd voor MAX is er aandacht voor het jubileum.

In het MAX-radioprogramma Goeiedag Haandrikman! spreekt dj Bert Haandrikman op 4 januari met de winnaars van de tocht uit 1997: Henk Angenent bij de vrouwen en Klasina Seinstra bij de vrouwen. Luister het fragment hier terug.

MAX-radioprogramma De MAX! heeft op 3 januari al met presentator Herman van der Zandt vooruitgeblikt op het jubileum van de tocht. U kunt dat fragment hier terugluisteren.

Elfstedentocht

De winnaars van de 15e Elfstedentocht Henk Angenent en Klasina Seinstra.

Ooit nog een tocht?

Al 25 jaar wachten we op een nieuwe tocht. Een aantal keer lijkt een nieuwe editie dichtbij, zoals in 2013, maar toch komt het er steeds niet van. Hoe groot is de kans dat er ooit nog eentje komt? Volgens weerwebsite weeronline niet zo groot. dat heeft alles te maken met de steeds warmer wordende winters. Natuurlijk vriest het nog wel, maar voor een Elfstedentocht is 1 week vorst niet genoeg. Bovendien is het een soort dominoeffect: als het in januari niet koud genoeg is geweest, neemt de kans dat er in februari een tocht kan worden gereden flink af. Het water is dan eigenlijk al te warm.

(Bron: ANP, Weeronline, YouTube. NOS

Geef een antwoord