ELFSTEDENTOCHT

Al jaren geen Elfstedentocht, maar draaiboek ligt toch weer klaar

Het wachten duurt al 23 jaar, maar dat betekent niet dat de organisatie van de Elfstedentocht de hoop op een volgende editie is verloren. Sterker nog: nog elk jaar wordt alles op alles gezet om de volgende editie van de schaatstocht langs de 11 Friese steden binnen een tijdsbestek van 48 uur te kunnen organiseren. 

Dag van de Elfstedentocht

Vandaag, op 15 januari 2020, is het precies 111 jaar geleden dat de Elfstedenvereniging wordt opgericht. Voor het Fries Scheepvaart Museum, Fries Film archief, sporthistoricus Jurryt van de Vooren en bewaarplaats van de Friese geschiedenis Tresoar om 15 januari 2019 uit te roepen tot de Dag van de Elfstedentocht. In 2020 wordt de eerste editie gevierd in het Scheepvaartmuseum in Sneek, maar het ijs is ook nu weer de grote afwezige. Toch houdt de organisatie van de tocht nog elk jaar rekening met een nieuwe editie.

Elk jaar weer een nieuw draaiboek

Op 14 januari zijn een aantal ex-ijsmeesters en voormalige rayonhoofden te gast bij De Wereld Draait Door om te vertellen over de tocht en hoe deze wordt georganiseerd. “Het draaiboek ligt nu klaar?”, vraagt presentator Matthijs van Nieuwkerk op een gegeven moment aan Johan Tigchelaar, het voormalig rayonhoofd van Burdaard. “Ja, vrijwel alles is klaar. Natuurlijk wordt er wel geïmproviseerd, maar alles ligt nu op de plank, om het zo maar te zeggen”, antwoord hij. Hij legt uit dat de organisatie al in de herfst begint met e voorbereidingen, zodat zij -als het moet- de tocht binnen 48 uur kunnen uitschrijven. Hier komt vooral veel papier- en regelwerk bij kijken. Er moet duidelijk zijn welke vrijwilligers wat moeten doen en natuurlijk moet er op de juiste plekken tapijt liggen voor de onvermijdelijke kluunpartijen.

2012: dan toch een nieuwe?

De organisatie zit dus niet stil, maar helaas worden hun inspanningen al jaren niet meer beloond met een Elfstedentocht. De laatste wordt in 1997 gereden. In 2012 lijkt het er even van te komen, maar de hoop blijkt ijdel. Hieronder ziet u een video van de persconferentie waarin de voorzitter van de Elfstedenvereniging vertelt dat een Elfstedentocht er niet inzit.

(Bron: website Elfstedentocht, DWDD, Youtube, ANP)

Geef een reactie