Duur 07:37
Gepubliceerd op 1 oktober 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: de laatste vergadering

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de zesde aflevering spreekt presentator Elles de Bruin met Carla Hoetink over de laatste vergadering van voorzitter Van Schaik in 1940.

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

Schorsen van de vergadering

Carla Hoetink is politiek historicus en schrijver van het boek Terug naar het Binnenhof, de Tweede Kamer in ere hersteld. Met haar gaat Elles de gangen van voorzitter Van Schaik na op weg naar zijn laatste vergadering op 10 mei 1940. Ondanks dat hij weet dat waarschijnlijk niet iedereen kan komen en premier De Geer tegen is, wil hij toch dat het kabinet nog één keer bijeenkomt. Tegen de regels in, de helft van het aantal Kamerleden moet officieel aanwezig zijn om te vergaderen, opent hij met maar een derde van de leden toch de vergadering. Een korte toespraak volgt waarna hij de vergadering schorst voor onbepaalde tijd.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 6 over het de laatste vergadering. Deel 1 gaat over de Oude Zaal. Deel 2 gaat over de Handelingenkamer. Deel 3 gaat over het Logement van Amsterdam. Deel 4 over de Kasteinkamer. Deel 5 gaat over de Erelijst der Gevallenen.

Deel 7 van Tweede Kamer in Oorlogstijd staat 2 oktober 2020 online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer