Duur 05:16
Gepubliceerd op 2 oktober 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: de herdenking met Khadija Arib

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de zevende en laatste aflevering spreekt presentator Elles de Bruin met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib over het belang van democratie en vrijheid.

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

Het belang van herdenken

In het jaar dat we vieren dat we 75 jaar vrij zijn, is door het coronavirus alles anders. Ook de viering van de eerste vergadering van het parlement na de Tweede Wereldoorlog. Toch is het volgens Arib een belangrijkmoment om bij stil te staan, want aan onze vrijheid die we nu kunnen is een hele geschiedenis aan vooraf gegaan. Zoals het besluit van Kamervoorzitter Van Schaik in 1940 om de vergadering voor onbepaalde tijd te schorsen. Hij vond dat democratie niet samen ging met de bezetting. Hij schorste, omdat hij ervan overtuigd was dat de democratie zich zou herstellen. En zo geschiedde.

Op vrijdag 25 september 2020 heeft een aangepaste herdenking plaatsgevonden. Een herdenking die volgens oud voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet op afstand om stil te staan bij de impact van de oorlog en de betekenis van vrijheid.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 5 over het de Erelijst van Gevallenen. Deel 1 gaat over de Oude Zaal. Deel 2 gaat over de Handelingenkamer. Deel 3 gaat over het Logement van Amsterdam. Deel 4 over de Kasteinkamer. Deel 5 gaat over de Erelijst van Gevallenen. Deel 6 gaat over de laatste vergadering.

Bekijk alle afleveringen van Tweede Kamer in Oorlogstijd online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer