Duur 04:36
Gepubliceerd op 25 september 2020

Tweede Kamer in Oorlogstijd: de Handelingenkamer

De 7-delige online serie, Tweede Kamer in Oorlogstijd, gaat over de bijzondere plekken op het Binnenhof die mede een rol hebben gespeeld in het verhaal over de Tweede Wereldoorlog. In de tweede aflevering neemt presentator Elles de Bruin u mee naar de Handelingenkamer.

25 september

Op 25 september 2020 is het precies 75 jaar geleden dat na een pauze van 5 jaar het parlement weer vergadert in de Oude Zaal van het Binnenhof. Gedurende de Tweede Wereldoorlog is het parlement niet meer bijeen geweest. Ook deze gebeurtenis is onderdeel van 75 jaar bevrijding wat dit jaar door de coronamaatregelen anders gevierd wordt.

Handelingenkamer

Dat er in de Oude Zaal niet is vergaderd in de oorlog, is ook terug te zien in de Handelingenkamer, de bibliotheek waar 30.000 boeken over staatsrecht en politiek en de verslagen van de vergaderingen, de zogenoemde handelingen, worden bewaard. Hier is een lege plank, die symbool staat voor het niet doorgaan van de vergaderingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Boekhistoricus Alex van Alsemgeest vertelt Elles over deze bijzondere plek.

Bijzondere plekken

Presentator Elles de Bruin neemt u in de serie Tweede Kamer in Oorlogstijd mee langs de bijzondere plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog aan het Binnenhof in Den Haag. Bekijk in de player bovenaan de pagina deel 2 over de Handelingenkamer. Deel 1 gaat over de Oude Zaal.

Deel 3 van Tweede Kamer in Oorlogstijd staat 28 september 2020 online op MAX Vandaag.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer