Schrijver Wilhelmus lijkt gevonden

Het ziet er naar uit dat Nederlandse en Vlaamse onderzoekers hebben achterhaald wie het Wilhelmus heeft geschreven. Het gaat om de 16e-eeuwse dichter Petrus Datheen.

Computertechnieken

Het Wilhelmus geldt als het oudste volkslied ter wereld en wordt geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, rond 1570. De schrijver is altijd onbekend gebleven. Op basis van nieuwe computertechnieken, zogeheten algoritmes, waarmee auteurs herkend kunnen worden op basis van hun schrijfstijl komen de onderzoekers nu bij de dichter Petrus Datheen uit.

Ultieme bewijs

“Tijdens het onderzoek ging de aandacht uit naar de kleine, onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels”, legt Mike Kestemont van de Universiteit Antwerpen uit. “Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden, maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus op de hielen zitten”, aldus de onderzoeker.

Ballingschap

Datheen is een gereformeerd auteur die een deel van zijn leven in ballingschap in Duitsland moet leven. Hij is vooral bekend vanwege zijn ‘onwaarschijnlijk populaire’ psalmberijming uit 1566.

(Bron: ANP)

Geef een reactie