leonard cohen

Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden

De Canadese dichter, liedjesschrijver en artiest Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn muzieklabel Sony Music in de nacht van donderdag op vrijdag november 2016 bekend.

Gezondheid

Cohen woonde tegenwoordig in Los Angeles en kampte al een tijdje met zijn gezondheid. “Met diepe droefheid melden wij dat legendarische dichter, songwriter en kunstenaar, Leonard Cohen is overleden,” staat op de site van Cohen te lezen, die in 2013 nog in Nederland optrad.

Suzanne

Cohen werd in 1934 in het Canadese Montreal geboren en in 1967 vestigde hij zich in de Verenigde Staten en ging hij songs schrijven voor anderen. Toen zangeres Judy Collins groot succes had met zijn liedje Suzanne, besloot Cohen zelf zijn liedjes te spelen. In 1967 verscheen zijn eerste album en Cohen werd wereldberoemd met zijn liedjes So long Marianne, Bird on a Wire en Hallelujah. Zijn nummer Hallelujah werd door talloze muzikanten gecoverd.

Aanvankelijk begon hij als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes.

Reacties

De Canadese premier Justin Trudeau zei “diep bedroefd”‘ te zijn over Cohens dood. “Leonard Cohen slaagde erin de top van de artistieke prestatie te bereiken, zowel als een geroemd dichter als een wereldberoemde singer-songwriter. Leonard, de poëzie en muziek van geen enkele andere artiest voelde of klonk zoals die van jou. We zullen je missen”, aldus Trudeau. Veel artiesten halen een zin uit een nummer aan. There’s a crack in everything, that’s how the light gets in. “Weer een magische stem die zwijgt”, schrijft Bette Midler. Nancy Sinatra noemt Cohen “een van de beste ooit”. “Rust bij de engelen, Leonard. Hallelujah.”

Documentaire

Op NPO 2 is vrijdag 11 november om 22.55 uur Het Uur van de Wolf: ‘Leonard Cohen – I’m your man’ te zien. Hierin vertelt de artiest openhartig over zijn leven en brengen artiesten als U2, Rufus Wainwright en Nick Cave zijn mooiste nummers ten gehore tijdens een tributeconcert.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. ineke18 says:

    Jammer dat alleen dit liedje bij de meeste mensen is blijven hangen. Hij had best vele mooie nummers.