Jules Deelder

Jules Deelder op 75-jarige leeftijd overleden

Schrijver, dichter, muzikant en performer Jules Deelder is op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn uitgever De Bezige Bij namens de familie bevestigd.

Op 24 november vierde de dichter zijn 75e verjaardag nog groots in zijn geboorteplaats Rotterdam. De immer in het zwart en meestal met een vlinderbril getooide Sparta- en jazzfan kwam in de havenstad ter wereld als kind van een handelaar in vleeswaren, in de wijk Overschie.

Nachtburgemeester Rotterdam

Deelder stond ook bekend als de nachtburgemeester van Rotterdam. Deze eretitel kreeg hij van de gemeente vanwege zijn inzet om het avond- en nachtleven in de stad een nieuwe impuls te geven.

Poëtische aspiraties

Deelder was 11 toen hij zijn eerste gedicht schreef: Hoort, men werpt een atoombom. Later vertelde hij dat ze op dat moment thuis nog wel dachten dat het wel over zou gaan met die poëtische aspiraties. Maar die kans was definitief verkeken toen Simon Vinkenoog hem in 1966 uitnodigde voor een poëziemanifestatie in Carré in Amsterdam.

Deelder schreef en declameerde niet alleen poëzie, maar bracht ook proza uit. Vooral zijn biografie over de legendarische Rotterdamse bokser Bep van Klaveren The Dutch Windmill viel op.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    Jacomina54 says:

    Super man,veel sterkte aan de familie.