Dolf de Vries

Schrijver en acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is zaterdag 5 december 2020 thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat is bekendgemaakt door de uitgever van zijn boeken, directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elma.

Acteercarrière

Dolf de Vries is bij het grote publiek bekend geworden dankzij rollen in televisieseries als Dossier Verhulst, in de jaren 80 goed voor miljoenen kijkers, en Onderweg naar morgen. Ook is de acteur te zien in vrijwel alle films van Paul Verhoeven vanaf Turks Fruit. In oorlogsfilm Soldaat van Oranje (1977) vertolkt hij de rol van Jacques ten Brinck, één van de studievrienden van de held van het verhaal.

Haagse Comedie

De Vries is zijn carrière echter begonnen op het podium, bij de Haagse Comedie, waar hij in 1960 terecht gekomen is na de Toneelacademie Maastricht te hebben afgerond. Ook maakte De Vries cabaretvoorstellingen en werkte hij als regisseur en vertaler.

Schrijver en columnist

De laatste decennia heeft De Vries zich steeds meer op het schrijven van boeken en reisverhalen geconcentreerd. Hiervan zijn er honderdduizenden over de toonbank gegaan. Voor MAX Vandaag heeft De Vries van 2017 tot 2019 vele mooie reiscolumns geschreven. Hierin beschrijft hij zijn avonturen op de verschillende continenten, die hij samen met zijn vrouw Lout beleefd heeft. Ze zijn allemaal terug te lezen.

Laatste rollen

De laatste grote filmrol van De Vries stamt uit 2006: Zwartboek, weer onder regie van Verhoeven. In de MAX-serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen is hij in 2017 in zijn laatste bijrol te zien.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie