herdenking bombardement Rotterdam

Rotterdam herdenkt bombardement

Op 14 mei 1940 werpen Duitse bommenwerpers 150 bommen op Rotterdam. Het bombardement duurt 15 minuten en vernietigt zo goed als de gehele historische binnenstad. Rotterdam staat dinsdag 14 mei 2019 met 2 herdenkingen stil bij het bombardement. 

Aanval is reactie op Nederlands verzet

Tijdens het bombardement komen 900 mensen om het leven en raken ruim 80.000 mensen dakloos. Mede door de hevige branden is de schade groot. Meer dan 24.000 woningen, 32 kerken en 2 synagogen worden verwoest. De aanval is een reactie van de Duitsers op het verzet van de Nederlandse troepen op onder andere de Grebbeberg en bij de Afsluitdijk. Het is het begin van de capitulatie van Nederland. Want als de Duitsers dreigen op dezelfde manier Utrecht plat te leggen, geeft Nederland zich uiteindelijk op 15 mei 1940 over. Het bombardement is niet de enige. Gedurende de oorlog wordt de stad wel honderden keren gebombardeerd. Op 31 maart 1943 op Rotterdam-West zwaar getroffen. Hierbij komen 400 mensen om het leven en raken ruim 16.000 mensen hun huis kwijt. Tot aan het einde van de 20e eeuw zijn de sporen van het bombardement zichtbaar in de stad.

2 herdenkingen

Het bombardement wordt dinsdag 14 mei op 2 momenten herdacht. De eerste herdenking vindt plaats om 10.00 uur bij het monument aan de Statenweg, het toenmalige hoofdkwartier van het Nederlandse leger in Rotterdam. De Duitsers overhandigen op 14 mei 1940 hier een brief met de eis dat Nederland zich moet overgeven en dreigen met het vernietigen van de stad. Het bombardement begint al als de onderhandelingen nog in volle gang zijn.

De verwoeste stad

De tweede herdenking vindt plaats om 13.30 uur op Plein 1940 bij het monument De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt bij beide herdenkingen een toespraak. Er worden kransen gelegd en er wordt 2 minuten stilte gehouden. Van 13.27 tot 13.39 uur luiden alle kerkklokken binnen de zogeheten Brandgrens, precies zo lang als het bombardement in 1940 duurde.

Verzetsheld André Hissink is in Rotterdam als de stad in 1940 wordt gebombardeerd. Hij overleeft ternauwernood. In het programma In de voetsporen van D-Day en op MAX Vandaag vertelt hij zijn indrukwekkende verhaal. 

(Bron: Wikipedia/ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Weerhier says:

    Ik was de derde dag daar met mijn vader.
    Wanneer ik er nu nog aan denk, dan komt de zoetige lijklucht terug, want die was daar onder het pijn toen blijven hangen !
    Misschien door de huidige oorlogshandelingen in de wereld ??
    En mijn instemming met het opnemen van vluchtelingen, zoals toen in mijn woonplaats Vlaardingen