luchtfoto's

Luchtfoto’s van een vooroorlogs Nederland

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), wat onderdeel is van het Ministerie van defensie, heeft meer dan 1000 luchtfoto’s van een vooroorlogs Nederland online gezet. De foto’s geven een bijzonder beeld van hoe ons land er in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw uitziet.

Militaire doelen

De foto’s zijn toentertijd gemaakt voor de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht (LVA), de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. De LVA heeft interesse in alle objecten en situaties die mogelijk een militair doel kunnen dienen. Denk hierbij aan forten, bruggen, sluizen, maar ook de centra van dorpen en steden.

Historische waarde

Inmiddels dienen de foto’s alleen nog een historisch doel en laten zij goed zien hoe plekken in Nederland eruit zagen voordat de Tweede Wereldoorlog plaatsvindt. Wij hebben de collectie voor u bekeken en een aantal opvallende beelden eruit gepikt.

ijmuiden
Zo ziet u op deze foto het Noord-Hollandse IJmuiden van boven. Deze foto is in de jaren 20 genomen van het gebied waar staalfabriek Koninklijke Hoogovens gesitueerd is. Inmiddels heet dit bedrijf Tata Steel en is het flink gegroeid.

zutphen
Op de foto hierboven ziet u het centrum van Zutphen (Gelderland). Zutphen is tijdens de Tweede Wereldoorlog per ongeluk gebombardeerd door de geallieerden. De bom is eigenlijk bedoeld voor de nabijgelegen Oude IJsselbrug, maar in plaats daarvan komt deze op het stadscentrum terecht.

rotterdam
Hier ziet u de Coolsingel in Rotterdam. Deze stad is zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor veel van de originele gebouwen aan deze straat er anno 2017 niet meer staan. Het stadhuis (het grote gebouw midden op deze foto) heeft het bombardement wel overleefd en doet nog steeds als zodanig dienst.

zandvoort
Zandvoort is een ontzettend drukke badplaats met een lange boulevard en hoge gebouwen. Anno 1920 is dit nog heel anders, zoals u ziet op deze foto.

nijmegen
Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk gebombardeerd. Onder andere het station (hier links op de foto) is daarbij behoorlijk beschadigd.

Zelf de collectie bekijken

Wilt u meer luchtfoto’s zien die aan het begin van de vorige eeuw van Nederland zijn gemaakt? Dat kan. De volledige collectie kunt u bekijken in deze beeldbank. Zoektip: als u een bepaalde plaats wilt zoeken, kunt u die naam invoeren achter het kopje ‘zoekterm’. Vervolgens kiest u naast het zoekveld ‘collectie’ voor ‘Foto Technische Dienst Luchtvaartafdeeling’. In die collectie staan alle vooroorlogse luchtfoto’s.

(Bron: NOS, beeldbank Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Geef een reactie