frans halsema

Plaatwaarde: verzamelalbum 1939-1984 van Frans Halsema

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: het verzamelalbum 1939-1984 van Frans Halsema.

Focus op muziek

Frans Halsema groeit in de jaren 60 van de vorige eeuw uit tot een groot theatermaker, iets wat hij zal blijven tot aan zijn dood in 1984. In zijn voorstellingen neemt muziek een belangrijke plaats in, want zingen is zijn lust en zijn leven. Veel van de nummers die hij zingt in zijn shows worden ook uitgebracht op lp, maar veel succes heeft hij daar bij leven niet mee. Pas na zijn overlijden in 1984 komt er meer aandacht voor zijn liedjes.

Misschien dat het postuum verschenen verzamelalbum 1939-1984 ook bijdraagt aan zijn populariteit op dit vlak. Dit album is een bundeling van zijn beste muzikale werk en tot dan toe de enige ‘soloplaat’ van Halsema die in de Album Top 100 terecht komt. Het bereikt de 8e positie en blijft in totaal 7 weken in de lijst staan. Op het album vinden luisteraars nummers die inmiddels uit zijn gegroeid tot klassiekers, maar destijds nog relatief onbekend waren bij het grote publiek. Een uitzondering hierop is Vluchten Kan Niet Meer, een duet met actrice Jenny Arean. Dit lied wordt in 1977 een hit.

Voor Haar

Een goed voorbeeld van een nummer dat pas na zijn dood bekendheid heeft verworven is Voor Haar, uit 1977. Het is een bewerking van het nummer For Her van de Amerikaanse zanger Jake Holmes. De tekst van de Nederlandse versie is van Michel van der Plas, die veel samenwerkte met Halsema.

Na zijn dood belandt het lied op 1939-1984 en wordt het heel veel gedraaid op de Nederlandse radio, waardoor het postuum een succes wordt. Ook vandaag de dag wordt het door velen omarmd, want het staat elk jaar weer in de hoogste regionen van de Top 2000 van NPO Radio 2. De luisteraars van NPO Radio 5 zijn Halsema duidelijk ook nog niet vergeten. Voor Haar staat steevast hoog in de jaarlijkse Evergreen Top 1000, die wordt samengesteld door de luisteraars van de zender. In 2020 staat Voor Haar op nummer 4.

Andere liedjes die na zijn overlijden onsterfelijk zijn geworden zijn Kees en Zondagmiddag Buitenveldert.

Marjolein taxeert 1939-1984

“De waarde van de plaat 1939-1984 van Frans Halsema ligt rond 6 euro. Er zijn 2 versies: een heeft een blauwe hoes en het catalogusnummer 824193-1. De andere is een heruitgave op het ‘Music for the Millions’ label, een serie waar Philips in de jaren 80 veel heruitgaven op uitbracht. Deze plaat heeft catalogusnummer 832632-1.
Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. De staat van de plaat is wel belangrijk. Bij de waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Eerste persing

Catalogusnummer: 824193-1
Label: Philips
Belangrijkste kenmerken hoes: blauwe hoes, de naam in gouden letters aan de linkerkant met in zwarte letters de titel eronder. De achterkant is zwart met een fotocollage, de tracks en de verdere info staat rechts. Helemaal onderaan in witte letters ‘Philips’.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zilvergrijs label met in een blauwe band het Philips logo. Daaronder het catalogusnummer en ‘Made in Holland’. De tracks staat rechts van het gat.
Waarde: 5 tot 7,50 euro.

Heruitgave

Catalogusnummer: 832632-1
Label: Philips
Belangrijkste kenmerken hoes: blauwe hoes, de naam in gouden letters aan de linkerkant met in zwarte letters de titel eronder. Hierboven een zwarte balk met links de vermelding ‘Music For The Millions’ en rechts in de balk het Philips-logo.
Waarde: 5 tot 7,50 euro.

 Frans Halsema’s 1939-1984 in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX NPO Radio 5-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 29 mei 2021 bespreekt hij 1939-1984. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een antwoord