Plaatwaarde

Plaatwaarde: Live-album Elvis van Elvis Presley

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: het live-album Elvis van Elvis Presley.

Comeback van Elvis

Elvis Presley, wereldwijd ook wel bekend als The King, heeft tijdens zijn leven enorm veel platen opgenomen. Hij maakt tientallen studioalbums, verzorgt de soundtracks van alle films waarin hij zelf speelt én brengt live-albums uit. Zijn meest bekende live-album is waarschijnlijk Elvis uit 1968. De plaat wordt opgenomen tijdens het programma Singer Presents…Elvis van de Amerikaanse zender NBC. Hoewel dit de officiële naam is van de show, wordt deze meestal niet zo genoemd. Veel vaker wordt er gesproken over de ’68 comeback special. Dit is niet zonder reden.

Terug naar de muziek

In 1968 is Elvis niet langer meer de grote rock ’n roll-ster die hij in de jaren 50 is. Na zijn diensttijd in het Amerikaanse leger wil zijn manager dat hij zich stort op een filmcarrière en zodoende treedt Elvis al vanaf begin jaren 60 niet meer op. In eerste instantie lijkt dit een gouden zet, maar naarmate de tijd vordert scoren zijn films steeds minder goed. Elvis wordt ontevreden en wil het tij graag keren. Een speciale uitzending rondom zijn liedjes op de nationale televisie lijkt dé manier om dit te doen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Weer populair

Inmiddels weten we dat dit  programma niet alleen de ideale manier lijkt om zijn muzikale carrière uit het slob te trekken, maar dat dit het ook daadwerkelijk is geweest. De uitzending van Singer Presents…Elvis wordt bekeken door 42 procent van heel televisiekijkend Amerika, wat een ongekend percentage is. Het live-album dat tijdens de show wordt opgenomen verkoopt wederom enorm goed en behaalt de 8e plek in de Amerikaanse album top 200. Ter vergelijking: zijn vorige album komt niet hoger dan plek 82. Het live-album Elvis zorgt er ook voor dat het publiek de weg naar Elvis’ shows weer weet te vinden. Zijn optredens in Las Vegas verkopen steevast uit en ook het studioalbum dat hij in 1969 uitbrengt verkoopt goed. Kortom: Elvis is weer helemaal terug.

In de jaren daarna blijft Elvis met wisselend succes muziek maken. Uiteindelijk overlijdt hij in 1977.

Marjolein taxeert het live-album Elvis

“De lp Elvis is in circa 45 verschillende persingen verschenen. Er is weinig variatie in de hoezen, wel is de lp in MONO en STEREO verschenen.

Eerste persingen

De eerste Amerikaanse persing is op het label RCA Victor. Op de voorkant van de hoes staat links ‘RCA’, met daaronder het catalogusnummer LPM-4088. Rechts bovenaan staat ‘VICTOR’. Het label van de plaat is oranje, met links de letters ‘RCA’ in het wit. Bovenaan het label staat het nummer van de plaatkant met de tekst ‘MONO’ ernaast. De eerste persing is onder meer te herkennen aan een grote, gegroefde ring die zichtbaar is in het label. Deze loopt door de tekst RCA en de plaatkant heen. Latere persingen hebben een minder grote en diepe groef in het midden rond het gat. De waarde van deze persing, waarbij zowel de hoes als de plaat in een uitstekende staat verkeren, ligt tussen de 25-50 euro.

De eerste Engelse persing heeft een gelamineerde hoes. Linksboven staat ‘RCA’, rechtsboven ‘VICTOR’. Het label van de plaat is oranje. Links staan de letters ‘RCA’ in het wit. Links van het gat staan de namen van de muziekrechtenrechtenorganisaties: BIEM, NCB en GEMA. De plaatkant en de tekst ‘MONO’ staan bovenaan het label, met daaronder het catalogusnummer: RD 8011. De titels van de tracks staan vetgedrukt op het label. De waarde van deze versie in een uitstekende staat ligt tussen de 20-30 euro.

De eerste versies die in Nederland in omloop waren, komen waarschijnlijk vanuit Duitsland. Er is voor zover bekend geen Nederlandse persing uitgebracht. De eerste Duitse persing uit 1969 is op het label RCA Victor uitgebracht. De hoes heeft dezelfde kenmerken als de Amerikaanse hoes die ik eerder noemde. Het label is oranjegeel, met links van het midden de naam van de Duitse rechtenorganisatie GEMA. Het catalogusnummer LPM 4088 staat bovenaan op het label, onder de vermelding van de plaatkant. De waarde van een exemplaar in een perfecte staat ligt tussen de 10-25 euro.

Bijzondere exemplaren

Er zijn geen heel hoge uitschieters bij dit album. Vroege Amerikaanse persingen die nog de fabrieksseal hebben, zijn het meest waardevol, met een waarde van 150-200 euro. Er is ook een Zuid-Afrikaanse persing die redelijk schaars is. Deze versie heeft een gelamineerde hoes en een afwijkend catalogusnummer: 38-042. Deze plaat is in een perfecte staat rond de 100 euro waard.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 2 maart 2019 bespreekt hij het live-album Elvis in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Luister hier het fragment terug.

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie