robert long plaatwaarde

Plaatwaarde: Levenslang van Robert Long

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Levenslang van Robert Long.

Robert Long (pseudoniem van Jan Gerrit Bob Arend Leverman) is een de allergrootste Nederlandse liedjesschrijvers die Nederland ooit heeft gekend. Zijn solocarrière begint in de jaren 70, na het uiteenvallen van de groep Unit Gloria.

Engels naar Nederlands

Aanvankelijk zingt hij in het Engels, iets wat hem geen windeieren legt. Er ligt zelfs een internationale carrière voor hem in het verschiet, maar deze lonkende roem lijkt hem niet veel te doen. Zodoende stapt hij over op een Nederlands repertoire, iets wat zijn platenmaatschappij niet echt toejuicht. Nederlandse muziek verkoopt in die tijd maar matig en bovendien is er al een heel carrièreplan gemaakt. Long zelf blijft volhouden en zodoende is daar in 1974 zijn eerste plaat Vroeger of Later. Dit slaat in als een bom. Long neemt nooit een blad voor de mond en bezingt de liefde tussen 2 mannen en uit kritiek op de kerk. Destijds is het slechts een enkeling, waaronder Jules de Corte, die dit soort onderwerpen aansnijdt.

Levenslang

Ook op zijn 2e plaat, Levenslang (1977), worden dit soort onderwerpen niet geschuwd. Het nummer Thorbeckeplein is hier een goed voorbeeld van. Net als Vroeger of Later, doet Levenslang het ook goed bij het Nederlandse publiek. Aanvankelijk worden er slechts 750 exemplaren van dit album geperst, maar dat blijkt lang niet genoeg. De vraag is groot en uiteindelijk worden er al snel 250.000 stuks van verkocht.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Levenslang brengt in eerste instantie geen hits voort, maar toch behoort het lied Flink Zijn tot een van zijn bekendste.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Naast muziek, begint Long begin jaren 80 ook met het maken van cabaret en theater. Verder schrijft hij jarenlang column voor het Algemeen Dagblad en presenteert hij tv-programma’s. In 2006 overlijdt Long, na een kort ziekbed.

Marjolein taxeert Levenslang

“De waarde van de lp Levenslang van Robert Long is erg laag. Er zijn 5 verschillende versies: 4 Nederlandse en 1 Belgische, maar geen enkele komt boven de 5 euro uit. Wellicht dat een gesigneerd exemplaar iets meer opbrengt.

De versie die de hoogste waarde heeft, is een Nederlandse reissue met catalogusnummer 1A 064-25625. Deze heeft een Edison-sticker op de voorkant, en als extra een poster van Robert Long. Op de achterkant van de hoes is dat ook te lezen, want onderaan staat de tekst: “bij deze lp hoort een poster en u heeft er recht op.”
Dit is overigens bij alle persingen het geval. Het label op de plaat is geel met bovenaan een tekening van een huisje met hierboven een zon. De waarde hiervan ligt rond de 5 euro, mits in een perfecte staat en inclusief de poster. Er is nog een Edison reissue met hetzelfde catalogusnummer, maar deze heeft een egaal, zachtgeel label op de plaat. Deze is iets minder waard, zo’n 3 tot 4 euro.

De Belgische persing van de plaat is te herkennen aan het catalogusnummer, dat is 4C064-25625, en aan de vermelding van SABAM op het label van de plaat. SABAM is de Belgische muziekrechtenorganisatie. De Nederlandse muziekrechtenorganisatie is STEMRA. Bij deze persing is op de achterkant van de hoes rechtsonder een blauw kader te vinden met hierin het logo van de platenmaatschappij: Emi Bovema Holland. De waarde in een perfecte staat is circa 4 euro.

De vroegste Nederlandse versie heeft catalogusnummer 5C 064-25625. Het label van de plaat is bruinoranje, met aan de linkerkant groot het logo van EMI: de letters in rood (E), wit (M) en blauw (I), en in de M overdwars het woord ‘HOLLAND’. De waarde is 2 tot 3 euro. De laatste versie heeft aan de achterkant van de hoes hetzelfde catalogusnummer als deze, maar de kenmerken van de het label op de plaat zijn hetzelfde als de reissue met catalogusnummer 1A 064-25625. Te weten: geel met bovenaan een tekening van een huisje met hierboven een zon inclusief de vermelding van hetzelfde catalogusnummer als die reissue. De waarde hiervan ligt rond de 4 euro, uiteraard in een perfecte staat.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 22 januari 2022 bespreekt hij Levenslang in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie