band on the run

Plaatwaarde: Band On The Run van Paul McCartney & Wings

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Band On The Run van Paul McCartney & Wings.

Solosucces

Zodra een band uit elkaar gaat bestaat er altijd de kans dat in elk geval een aantal van de bandleden in de muzikale vergetelheid raakt. dat deze angst in het geval van The Beatles op niets is gebaseerd blijkt al snel als de band in 1970 een punt zet achter de gezamenlijke muzikale carrière. Alle leden komen in het jaar van de breuk al met succesvol solomateriaal.

Wings

Paul McCartney zal niet lang solo-artiest blijven. 1 jaar na het uitkomen van zijn 1e soloplaat McCartney vormt hij samen met zijn vrouw Linda, gitarist  Henry McCullough, voormalig Moody Blues-gitarist Denny Laine en drummer Denny Seiwell de band Wings, ook wel bekend als Paul McCartney & Wings. Hun absolute magnum opus is Band On The Run, een album uit 1973.

Beste werk

De plaat wordt door kenners gezien als één van McCartney’s beste platen en zelfs als het beste werk van een voormalige Beatle. Daarmee heeft McCartney vermoedelijk zijn eigen doelstelling behaald, want naar verluidt was zijn idee om van Band On The Run zijn beste solo-plaat tot dan toe te maken.

Klassiekers

Band On The Run weet het publiek destijds ook te bekoren, want de plaat komt in verschillende landen op nummer 1 en de nummers die op het album staan groeien vrijwel allemaal uit tot echte Wings-klassiekers. Het titelnummer is vermoedelijk het bekendste, maar ook Jet, Bluebird, Mrs. Vandebilt, Mamunia en Let Me Roll It behoren tot de populairste nummers van deze band.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Verhaal achter de plaat

Een succesvolle plaat, dus, maar de opnameperiode van Band On The Run verloopt alles behalve soepel. Daarover vertelt MAX-dj Jan Rietman op 9 januari 2020 meer in zijn programma Wekker-Wakker-Weekend!. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Marjolein taxeert Band On The Run

“De plaat Band On The Run – 1 van mijn favoriete die ik in mijn vroege jeugd grijs gedraaid heb – heeft een waarde tussen de 10 en 450 euro. Er zijn wel uitschieters naar boven: zo is er bijvoorbeeld voor een testpersing een slordige 1.700 euro neergeteld, maar ik ga het over de ‘normale’ exemplaren hebben. De meest waardevolle is een Engelse persing uit 1984 op het Nimbus-label. Deze gaat snel richting van 400 à 500 euro. Deze persing is in een oplage van 1.000 stuks exclusief geperst voor leden van een Engels Hi-Fi-blad. De kans dat u deze versie in de kast heeft staan is dus niet zo groot.
De kans is groter deze bijzondere Nederlandse persing in de kast heeft staan: een vroege Nederlandse persing op paars vinyl. Deze heeft een waarde van 50 tot 75 euro. Ook hier een uitschieter, want deze is geseald en voorzien van een rode sticker met de tekst dat het gekleurd vinyl is, al verkocht voor 360 euro. Dit betreft een uit Nederland geëxporteerd artikel. Lps voor de Nederlandse markt werden in die tijd vrijwel niet geseald in Nederland.
De waarde van een gewone vroege Engelse persing ligt rond de 25 euro, een vroege Amerikaanse persing heeft ongeveer dezelfde waarde.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 142 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: PAS 10007
Label: Apple
Belangrijkste kenmerken hoes: hoes met een foto van de band ‘gespot in licht’ in gevangenistenue. De titel staat boven de foto. Aan de achterkant foto’s van Paul, Linda en Denny Laine, voorzien van een stempel en daaronder papieren en de stempel. Rechtsboven het catalogusnummer PAS10007 en daaronder de codeOC064-05503. De tracks en verdere info staat in witte letters rechtsonder. De lp is voorzien van een binnenhoes met songteksten. De hoes heeft afgesneden hoeken. Daarnaast is er een poster bij met hierop een serie kleine foto’s.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met bovenaan de 3 foto’s met stempel in zwart-wit. Daaronder de titel in witte letters. Links van het midden in grijs de kant en het toerental, daaronder ‘(YEX. 929)’, het jaartal en ‘ EMI records’. Rechts van het midden het logo van Apple en daaronder het catalogusnummer PAS 10007. De tracks staan op het onderste gedeelte, de naam helemaal onderaan.
Waarde: 20-25 euro. Heel vroege exemplaren met matrijsnummer YEX.929 en YEX.930 (te vinden in de uitloopgroef) hebben een iets hogere waarde die kan oplopen tot zo’n 75 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 5C 062-05503
Label: Apple
Belangrijkste kenmerken hoes: de voorkant als van de Engelse persing en de achterkant ook, maar hier rechtsboven het catalogusnummer 5C 062-05503 en linksonder onder de tracks het label van platenmaatschappij BOVEMA. De Nederlandse persing heeft, net als de Engelse, een poster en een binnenhoes met songteksten. Deze heeft echter wel rechte hoeken.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart/donkergrijs label met bovenaan de 3 foto’s met stempel in zwart wit. Daaronder de titel in witte letters. Links van het midden in grijs de kant en het toerental, daaronder ‘(YEX. 929)’, het jaartal en ‘EMI records’. Rechts van het midden het logo van Apple en daaronder het catalogusnummer 5C 062-05503, daaronder ‘STEREO’ en ‘Made in Holland’. De tracks staan op het onderste gedeelte, de naam helemaal onderaan. Er zijn 2 varianten: 1 in zwart vinyl en 1 in paars vinyl.
Waarde: verschil nogal. De zwarte heeft een waarde tussen 10 en 17 euro, de paarse heeft een waarde tussen de 50 en 75 euro. De exportversie voorzien van een rode sticker heeft een hogere waarde die kan oplopen tot 300 euro (in seal).

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: SO-3415
Label: Apple
Belangrijkste kenmerken hoes: voorkant hetzelfde als de Engelse. De achterkant als de Engelse persing, maar rechtsboven het catalogusnummer SO-3415. De Amerikaanse persing heeft net als de eerder vermelde versies een poster en een binnenhoes met songteksten.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: zwart label met bovenaan de tekst ‘Manufactured by Apple Records’ met daartussen in het klein het logo van Apple. Hieronder de 3 foto’s met stempel in zwart-wit. Daaronder de titel in witte letters en de naam van de band. Links van het midden in wit het catalogusnummer SO-3415 en daaronder SO1 3415. Rechts de kantaanduiding en ‘STEREO’. De tracks en verdere info zoals het jaartal staan op het onderste gedeelte.
Waarde: 25-30 euro

Bijzondere uitgaves

Catalogusnummer: PAS 10007
Label: Nimbus/Apple Records
Belangrijkste kenmerken hoes: vrijwel identiek aan de vroege Engelse persing, maar hier op de voorkant een sticker met de tekst ‘Supercut’, in het midden met grote letters ‘HI-FI’, en onderaan de sticker het logo van Nimbus Records. Een ander belangrijk kenmerk van deze persing is de vermelding van ‘NIMBUS’ in de uitloopgroef van de plaat.
Waarde: 300-500 euro

Geef een reactie