Nederland herdenkt oorlog Nederlands-Indië

Bij het Indisch monument in Den Haag wordt maandag 15 augustus 2016 in aanwezigheid van premier Mark Rutte de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië herdacht. Vandaag precies 71 jaar geleden, op 15 augustus 1945, capituleerde Japan. Thema van de herdenking is dit jaar ‘Oost west, thuis best?’ Het thema verwijst naar het verlangen naar een vaderland en een nieuw begin in een ander land.

Buitenkampers

Op deze herdenkingsdag wordt stilgestaan bij de oorlog en de interneringskampen waar de Japanners Nederlanders in opsloten. Kunsthandelaar Frans Leidelmeijer, onder andere bekend van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch, houdt een voordracht. Leidelmeijer is geboren in 1942 in Bandoeng. Zijn toespraak gaat over de ‘buitenkampers’. Dat zijn Indo-Europeanen die niet naar het jappenkamp hoefden. Onder invloed van de Japanners werd de Indonesische samenleving behoorlijk ontwricht. Er mocht geen Nederlandse meer worden gesproken, Nederlandse kranten verschenen niet meer, banken werden gesloten en tegoeden bevroren. In die tijd stuurden ze vooral volbloed Europeanen naar interneringskampen. Voor de Indo-Europeanen was niet genoeg ruimte.

Indische Klok

Na een bijeenkomst in het World Forum is er een herdenking bij het monument in de Scheveningse Bosjes. Daar wordt op het middaguur de Indische Klok geluid. Na de officiële kranslegging houdt leerling Iris Taal van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag een voordracht. De aanwezigen kunnen tot slot langs het monument defileren.

De NOS zendt 2 programma’s uit over de Indië-herdenking. Rob Trip spreekt in de uitzendingen onder anderen met schrijfster Simone Berger, directeur van het Koninklijk Instituut voor de Taal-, Land en Volkenkunde Gert Oostindie en zanger Blaudzun. De uitzendigen zijn te zien van 12.15 – 13.45 uur en van 19.27 – 19.53 uur op NPO 2 en NOS.nl.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie