Duur 02:34
Gepubliceerd op 30 oktober 2017

Molukse KNIL-soldaten krijgen officieel ontvangst

Zo’n 100 nog levende Molukse KNIL-militairen krijgen mogelijk de veteranenstatus en de medailles die zij niet eerder hebben ontvangen. Hierover wordt met de militairen gesproken tijdens een officieel ontvangst door Hans van Griensven, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) van Defensie.

Molukse soldaten in het KNIL

De militairen die deze erkenningen alsnog kunnen krijgen, hebben deel uitgemaakt van het Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), het koloniale leger dat actief is tussen 1930 en 1950. In die tijd vechten de KNIL-soldaten tegen de vrijheidsstrijders in dit land. Deze strijd verliest het KNIL, waarna alle 4000 in dienst zijnde Molukkers naar Nederland worden gebracht. In Indonesië blijven is geen optie voor hen.

Erkenning

Sinds die tijd zet de Molukse gemeenschap zich in voor erkenning van de militairen, want sommigen van hen hebben de veteranenstatus en de militaire medailles nooit gehad. Dat kan dus met terugwerkende kracht alsnog gebeuren tijdens het ontvangst door de IGK. Ook wordt er tijdens de officiële ontvangst in november gesproken over een speciaal moment voor Molukse KNIL’ers tijdens de jaarlijkse Veteranendag.
Het is niet de eerste handreiking die wordt gedaan. In 2016 gaat het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport al over tot het uitbetalen van een deel van de achterstallige uitkeringen aan KNIL-militairen en andere Indische ambtenaren. Dit proces is echter nog niet voltooid.

Hallo Nederland gaat in de uitzending van 30 oktober 2017 op bezoek bij een voormalige Molukse KNIL-militair. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: De Telegraaf, NOS, ANP, woordvoering Defensie)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    De mishandeling van de Molukse bevolking is een schandvlek in de geschiedenis van Nederland. … Een van de vele schandvlekken. Na de grootste schandvlek in de geschiedenis, de VOC. Ik heb het eigenlijk nooit begrepen, dat de Molukkers, ook maar één keer hun medewerking hebben gegeven nadat, de Nederlanders (althans een kleine groep uitverkorenen) de totale bevolking van een heel eiland hebben uitgemoord, om daar de nootmuskaat te kunnen kweken. Daarna heeft de VOC, 200 jaar lang de plaatselijke bevolking geknecht en tot slaaf gemaakt. … Je zou dan denken: Nu hebben ze wel genoeg ervaring met die uitbuiters en slavendrijvers! Maar nee, de Molukkers hebben hun eigen afkomst verloochend om de verraders en bedriegers te dienen. Vervolgens werden de Molukkers nog een keer verraden. In plaats van hulp bij terugkeer, werden ze weggestopt in voormalige concentratiekampen en is een hele generatie verloren gegaan, in verdriet, verbittering en heimwee. Een tweede generatie opgegroeid als tweederangs burgers. Pas een derde generatie, is versmolten met Nederland. Ik ben nu 64 jaar, heb mijn hele leven naast de Molukkers gewoond, met hen op school gezeten, door hen gastvrij ontvangen en een stukje van hun cultuur mogen proeven (letterlijk en figuurlijk). Nu heb ik een Molukse kleindochter.

Bekijk ook

Meer