Nationale Indië-herdenking

Nationale Indië-herdenking 2019: brandend verlangen

‘Brandend verlangen’ is op donderdag 15 augustus 2019 het thema van de nationale herdenking van alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Want terwijl op 15 augustus 1944 voor delen van Nederland de bevrijding voor de deur staat, is die in Nederlands-Indië nog ver weg. Het zal nog precies een jaar duren voordat het in het hele Koninkrijk der Nederlanden vrede is.

Uitzichtloos

“De ellende nam 74 jaar geleden alleen maar toe, zowel binnen als buiten de kampen. Het verlangen naar vrede en veiligheid werd steeds vuriger”, aldus de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. “Het was een eindeloze ellende. Die periode moet uitzichtloos zijn geweest”, zegt stichtingsvoorzitter Erry Stoové.

Spreken over kampverleden

Bij het Indisch Monument in Den Haag hebben jongere generaties ditmaal een hoofdrol. Dichter en schrijver Ellen Deckwitz (37) spreekt over de rol die het kampverleden gespeeld heeft in het leven van haar moeder en grootmoeder. De Haagse scholier Jésaja Gunawan (18) vertelt over zijn familiegeschiedenis. Na de kransleggingen bij het monument is er een defilé en aansluitend een programma voor oud-Indische gasten.

Praktische informatie

Er kunnen geen zitplaatsen meer worden gereserveerd voor de herdenking op het veld te. Zonder toegangskaart bent u echter ook van harte welkom. Door de organisatie worden honderden extra stoelen neergezet. Daarnaast zijn er meer dan voldoende staanplaatsen. Er is zeer beperkt (betaald) parkeergelegenheid in de directe omgeving van het Indisch Monument en bij het World Forum. Indien u in de gelegenheid bent raadt de organisatie u aan gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op 15 augustus wordt er wel gewerkt aan het spoor tussen Leiden, Den Haag CS en Den Haag HS. Houd daarom rekening met een half uur extra reistijd.

De NOS zendt de herdenking rechtstreeks uit op NPO 1 vanaf 12.15 uur.

(Bron: ANP, 15augustus1945.nl)

Geef een antwoord