gouden munten

Kostbare gouden munten gevonden in Italië

In de Italiaanse stad Como is een schat van onschatbare waarde gevonden, aldus archeologen. Onder het voormalig theater Cressoni van Como zijn honderden gouden munten uit het Romeinse rijk gevonden. 

Theater Cressoni

Het theater Cressoni opent in 1870 de deuren. Begin 20ste eeuw wordt het theater omgetoverd tot een bioscoop, maar sluit in 1997 definitief de deuren. Het pand wordt afgebroken om plaats te maken voor nieuwe huizen. De bouw is onderdeel van een project om Como van een nieuwe centrum te voorzien.

Uitzonderlijk goede staat

De gevonden munten dateren uit de 5e eeuw na Christus, het late keizertijdperk en zijn in uitzonderlijk goede staat. De munten zaten in een stenen amfoor, een soort kruik, in de ondergrond. “Het is een schat van onschatbare waarde”, zegt de archeologisch hoofdonderzoeker tegen de Itliaanse site QuiComo.

gouden munten

(Bron: ministerie van Cultuur)

Verder onderzoek

Van 27 munten is definitief vastgesteld dat ze van grote waarde zijn. De precieze waarde is niet bekend, omdat het geen verhandelbaar goed is. De overige munten worden nog verder onderzocht. Op de vindplaats wordt voorzichtig verder gezocht naar nog meer verborgen schatten.

(Bron: NOS/Telegraaf)

Geef een antwoord