Elizabeth

Koningin Elizabeth en prins Philip vieren 70 jaar huwelijk

Het Britse koningspaar Elizabeth (91 jaar) en Philip (96 jaar) viert op maandag 20 november 2017 hun 70-jarige huwelijk. Een mijlpaal die nooit eerder door een Britse vorst is bereikt.

Verliefd

Als 8-jarig meisje ontmoet Elizabeth Philip voor het eerst. Als zij hem als 13-jarige opnieuw ontmoet wordt zij verliefd op de dan 18-jarige Philip, prins van Griekenland en Denemarken. Als Elizabeth 20 is, vraagt Philip haar ten huwelijk en vader George geeft toestemming, onder de voorwaarde dat het huwelijk pas plaatsvindt als Elizabeth 21 jaar is. Op 9 juli 1947 wordt de verloving officieel bekend gemaakt.

Elizabeth

Het paar op de dag van de officiële verloving.

Huwelijk op televisie

Het huwelijk van Elizabeth en Philip op 20 november 1947 is het eerste dat ooit gefilmd is en uitgezonden op televisie. Philip heeft er bezwaar tegen, want hij vindt het huwelijk iets voor de privésfeer en de genodigden. Elizabeth ziet echter in wat het voor het volk betekent om het te kunnen zien en vindt dat het bij haar functie hoort.

Elizabeth

Geheim van hun huwelijk

In 70 jaar huwelijk krijgen Elizabeth en Philip 4 kinderen, 8 kleinkinderen en inmiddels 5 achterkleinkinderen. Hun relatie gaat niet altijd over rozen, maar veel Britten zien het echtpaar als het schoolvoorbeeld van een geslaagd huwelijk. Door zijn huwelijk met de latere koningin heeft Philip zijn carrière bij de marine moeten opgeven. Het kost hem moeite dat hij een ondergeschikte rol moet spelen aan Lilibeth, zoals hij de vorstin noemt. Hij moet steeds een stap achter haar lopen en mag zijn achternaam niet aan de kinderen geven. Volgens Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, is het geheim van hun huwelijk hun gezamenlijke humor.

Elizabeth

Viering

Het huwelijksjubileum wordt overigens niet uitbundig gevierd. Volgens Britse media houdt het paar alleen een etentje in hun woonpaleis Windsor Castle, in aanwezigheid van familie en vrienden.

Justine Marcella praat op maandag 20 november 2017 over dit onderwerp bij Tijd voor MAX.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord