Koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth 65 jaar op de troon

Ze is al de langstzittende Britse vorst ooit en heeft in 2012 al haar diamanten jubileum gevierd, toch behaalt koningin Elizabeth een nieuwe mijlpaal. Vandaag is ze op de kop af 65 jaar vorstin.

George VI

Voor de vorstin is dit ook een verdrietige dag, want deze dag herinnert haar nog altijd aan het moment waarop zij op 25-jarige leeftijd haar vader verloor. George VI stierf in 1952 in zijn slaap. De toen 56-jarige koning leed aan longkanker. Toch kwam zijn overlijden onverwacht. Koningin Elizabeth kreeg het nieuws van het overlijden van haar vader te horen toen zij op rondreis was door Afrika. Een dag na zijn overlijden neemt zij de taken van haar vader over. Op 2 juni 1953 vindt de officiële kroning plaats.

Koningin Elizabeth

Geen festiviteiten

Haar 60-jarige jubileum is in 2012 groots gevierd. Dit keer doet de koningin het rustig aan. Zij zal de dag doorbrengen op haar landgoed Sandringham. In de Engelse hoofdstad worden saluutschoten gelost. Om 12.00 uur klinken er 41 schoten bij Buckingham Palace en een uur later volgen er nog eens 62 bij de Tower of London. De Royal Mint en het Britse postbedrijf geven een herdenkingsmunt en -zegel uit.

(Bron: NOS)

Geef een antwoord