Duur 05:57
Gepubliceerd op 21 april 2016

Koningin Elizabeth 90 jaar!

De Britse koningin Elizabeth is jarig! Donderdag 21 april 2016 viert zij haar 90ste verjaardag. De Queen Mum brengt haar verjaardag door met prins Philip op Windsor Castle. Conservator van Paleis Het Loo Paul Rem, licht vast een tipje op van de koninklijke sluier en vertelt hoe deze feestelijke dag eruitziet.

Victoria sponge cake

Samen met haar man prins Philip maakt ze een wandeling door Windsor, het stadje bij haar geliefde Windsor Castle. Bij het beeld van haar betovergrootmoeder, koningin Victoria, onthult ze een plaquette voor The Queen’s Walkway, een wandelroute door Windsor. In de avond krijgt koningin Elizabeth bezoek van haar oudste zoon prins Charles en zijn vrouw Camilla. Met zijn allen steken zij een vuurbaken aan. Tegelijkertijd wordt er in de overzeese gebieden van het Britse koninkrijk eenzelfde baken aangestoken.

Bij de thee neemt de jarige Queen Elizabeth Victoria sponge cake vertelt Paul Rem. “Ik ben in 2000 twee weken op Windsor Castle geweest en een keer ontvangen door Mrs. Robinson, de dame die de thee verzorgt van de Queen. Eerst een drupje melk en dan de thee. En ook toen serveerde men er Victoria sponge cake bij!”

Band met de Oranjes

Tussen de Oranjes en het Britse koningshuis zijn altijd goede relaties geweest. Ze ontmoeten elkaar formeel, maar vooral ook informeel. Koningin Elizabeth is in 1988 op Paleis Het Loo geweest als gast van koningin Beatrix en prins Claus. Dat was gedurende de festiviteiten in het kader van de Willem en Mary-herdenking. Zowel Engeland als Nederland stonden uitgebreid stil bij de dubbel-regering van Willem III en zijn Mary II. Het Loo was hun lievelingspaleis. Na een rit door het kroondomein stak men zich in feestelijke kleding gevolgd door een galadiner in Willems Nieuwe Eetzaal. In de Audiëntiezaal werd een concert gegeven met werken die Purcell voor Mary II componeerde. Het barokke vuurwerk in de tuinen, dat vanaf het achterbordes door het hoge gezelschap werd gadegeslagen, werd afgesloten met de brandende naamcijfers van Willem en Mary!

Op 11 juni 2016 viert koningin Elizabeth haar verjaardag met het publiek tijdens Trooping the Colour, de gebruikelijke officiële viering van de verjaardag van het staatshoofd.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer