Ginkelse heide

Jubileumeditie Airborne Luchtlandingen op Ginkelse Heide

In 2019 is het precies 75 jaar gelden dat in ons land Operatie Market Garden begint nabij Arnhem. Op 21 september worden dit grootste militaire offensief op Nederlands grondgebied uit de Tweede Wereldoorlog herdacht tijdens de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Heide nabij Ede. U kunt hierbij aanwezig zijn.

Herdenking Market Garden

De Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide is een jaarlijks terugkomende evenement waarbij de deelnemers aan Operatie Market Garden herdacht worden. In september 1944 proberen de geallieerden middels deze operatie een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het doel is om de bruggen die ons land aan het Duitse achterland verbinden te vernietigen, zodat het voor de bezetter een stuk lastiger wordt om de bevoorrading op peil te houden. Het is het grootste militaire offensief dat ooit op Nederlands grondgebied plaatsvindt.

Parachutisten stelen de show

Market Garden bestaat uit een luchtoffensief (Market) en een grondoffensief (Garden). Vooral het luchtoffensief Market moet destijds erg indrukwekkend zijn geweest. Hier zijn ruim 1.000 parachutisten bij betrokken. De parachutisten stelen ook tijdens de Airborne Luchtlandingen op de Ginkelse Heide de show. De eerste massasprong zal rond 10.00 uur plaatsvinden. Rond 12.30 uur vindt de tweede sprong plaats. In totaal zullen er honderden parachutisten uit historische vliegtuigen springen.

Andere programma-onderdelen

Naast het programma-onderdeel met de parachutisten, is er op 21 september 2019 nog vele meer te doen op de heide. De vroeger vogels kunnen om 08.00 uur kijken naar een vliegshow van paramototvliegers of aanschuiven bij het Engelse ontbijt. Rond 12.00 uur begint de officiële herdenking bij het Airborne Monument, waarbij ook de laatste Market Garden-veteranen aanwezig zullen zijn. Vervolgens wordt het speciale Market Garden vijfje geslagen, een munt die herinnert aan 75 jaar Market Garden. Het volledige programma kunt u bekijken op de website van de gemeente Ede.

Hoe komt u op de Ginkelse Heide?

Wilt u de Airborne Luchtlandingen bijwonen? Houd er dan rekening mee dat u niet de enige bent. Het wordt vermoedelijk erg druk op de heide, waardoor het verstandig is om zoveel mogelijk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. U kunt uitstappen op station Ede-Wageningen, waar vandaan gratis pendelbussen naar de Ginkelse Heide rijden. Wie toch met de auto wil komen, moet rekening zouden met beperkte parkeergelegenheid, ook voor mensen met een invalidenparkeerkaart. Meer daarover vindt u ook op de site van de gemeente.

(Bron: website gemeente Ede, archief

Geef een antwoord