Market Garden

Operatie Market Garden herdacht met luchtlandingen

In september worden er traditiegetrouw veel herdenkingsmomenten georganiseerd rondom Operatie Market Garden. De meest bekende herdenking is ongetwijfeld die op de Ginkelse Heide nabij Ede. Daar landen op 22 september 2018 1000 parachutisten tijdens de jaarlijkse luchtlanding.

Herdenking in 2018

Tijdens de luchtlandingen op de Ginkelse Heide worden de Britse parachutisten herdacht die hier in september 1944 landen als onderdeel van Operatie Market Garden. Het neerdalen van de parachutisten is het hoogtepunt van de herdenking, maar ook het randprogramma is de moeite waard om te bezoeken. Zo is er een kranslegging bij het monument op de heide en een vliegshow met oude, militaire vliegtuigen. Ook is er de kans om de Britse parachutisten te ontmoeten die in 1944 deelnemen aan de luchtlandingen.

Het programma start rond 9.30 uur en rond de klok van 10.00 uur zullen de eerste parachutisten landen op de Ginkelse Heide. Verwacht wordt dat de herdenking veel publiek zal trekken, waardoor de reis er naartoe toe langer kan duren dan normaal. De gemeente Ede raadt bezoekers daarom aan om met het openbaar vervoer naar station Ede-Wageningen te komen, waar vandaan er pendelbussen naar de plek van de herdenking rijden. Op de website van de gemeente staan nog meer praktische tips en kunt u het volledige programma van de dag nog eens rustig bekijken.

Mislukte bevrijdingspoging

Operatie Market Garden is het grootste militaire offensief in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het idee is dat de bruggen die  het Nederlandse achterland met Duitsland verbinden vernielen, zodat de bezetter Nederland moeilijker kan bereiken en de geallieerden de oorlog kunnen beëindigen. Het plan is goed uitgedacht, maar mislukt. De parachutisten moeten ongezien richting de brug in Arnhem oprukken, maar komen hier nooit aan omdat zij bij toeval worden ontdekt door Duitse soldaten. Ook de grondtroepen hebben het lastig, waardoor het volledige offensief mislukt en de oorlog in Nederland nog niet voorbij is. Doordat Operatie Market Garden mislukt, trekt de bezetter de teugels nog eens extra hard aan en staken zij de voedselvoorziening naar Nederland. De hongerwinter van 1944 is het resultaat van deze represaille.

UPDATE: Door het onstuimige weer is het niet 100% zeker of de luchtlanding op de Ginkelse Heide wel kan doorgaan. Houd de website van de gemeente Ede in de gaten voor actuele informatie

(Bron: Gemeente Ede, Stichting Airborne Herdenking, ANP)

Geef een reactie