huwelijk

Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002

Op 2 februari 2002 treden prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in het huwelijk. In tegenstelling tot vele andere huwelijken in koninklijke huizen trouwen de 2 uit liefde. Veel Nederlanders zijn direct van Máxima gecharmeerd als zij zich aan ons voorstelt.

Voordat hij Máxima leert kennen, heeft Willem-Alexander een aantal vriendinnen gehad. Hij krijgt een serieuze relatie met Emily Bremers, een medestudente aan de universiteit van Leiden. Zij hebben ongeveer 4 jaar een relatie. In Nederland is die aanvankelijk niet of nauwelijks bekend. Dat verandert als de 2 in 1995 op wintersportvakantie gaan en in Duitsland een ongeluk met de auto krijgen. Dat is natuurlijk groot nieuws in Nederland. Emily Bremers is zelfs aanwezig als Beatrix haar 60e verjaardag viert, hetgeen niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Er wordt druk gespeculeerd of zij onze toekomstige koningin zal worden. Aan die speculaties komt een eind als ze in 1998 uit elkaar gaan. Emily is wel aanwezig bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima.

1e ontmoeting

huwelijk

Kroonprins Willem Alexander tijdens Koninginnedag 1999.

Willem-Alexander en Máxima ontmoeten elkaar voor het eerst in april 1999 in Sevilla, Spanje. Tijdens het feest ’La Feria de Abril’. Máxima maakt daar foto’s. Als ze een blonde man op de foto wil vereeuwigen, wordt hij kwaad. Ze begrijpt niet waarom, want ze weet niet dat Willem-Alexander zich al jarenlang ergert aan opdringerige fotograven. Later komen de 2 in gesprek en ’s avonds schijnen de ze de dansvloer onveilig te hebben gemaakt. Máxima verklapt aan haar vriendinnen dat hij “danst als een plank”. Willem-Alexander is inmiddels straalverliefd geworden. Máxima beantwoordt die liefde echter niet direct. De in Buenos Aires geboren Argentijnse is een afgestudeerd econome en een geëmancipeerde vrouw met een eigen toekomstperspectief, waarin het leven als een koningin niet past. Over die eerste ontmoeting zal Máxima later in een tv-interview zeggen: “Ik dacht: hier moet ik ver van blijven, ik ben een onafhankelijk meisje en heb allerlei plannen. Dit paste er eigenlijk niet in.”

Onze dan nog kroonprins is mogelijk gekoppeld aan Máxima door een wederzijdse vriendin, Cynthia Kaufmann uit New York. Hij zou via haar op de hoogte zijn geweest van de komst van Máxima naar het feest in Sevilla en zou al foto’s van haar hebben bewonderd. Een ander verhaal is dat prins Bernhard zijn invloed heeft aangewend. Dieter Zimmermann is dan nog de geliefde van Máxima. Hun relatie eindigt als hij te horen krijgt dat hij concurrentie heeft van een Nederlandse kroonprins.

Máxima

Máxima in de begintijd van haar relatie met kroonprins Willem-Alexander.

Willem-Alexander reist vaak naar New York

Willem-Alexander en Máxima ontmoeten elkaar voor de 2e keer in New York, waar zij op dat moment werkt voor de Deutsche Bank. Zij zijn daar voor een huwelijk van gezamenlijke vrienden. Ze houden daarna telefonisch contact en er volgen meerdere ontmoetingen. Ondertussen moet onze kroonprins aan zijn moeder uitleggen waarom hij zo vaak naar New York reist. In een televisie-interview zal hij later over het antwoord aan koningin Beatrix zeggen: “Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen.”

Ook Máxima vertelt haar ouders niet direct het volledige verhaal over haar nieuwe liefde. Ze zegt dat haar vriend een advocaat is. Per ongeluk maakt ze later een fout en zegt dan dat hij een consultant is. Op een gegeven ogenblik is het beroep van haar geliefde zo vaak veranderd dat haar vader het niet meer vertrouwt. Ze biecht op dat ze een relatie heeft met de zoon van koningin Beatrix. Haar vader heeft geen idee over wie haar dochter het heeft. Ze verklaart aan haar ouders dat Willem-Alexander de oudste zoon van de koningin van Nederland is. Haar vader vraagt haar of ze gek is geworden. Om te kijken of alles goed gaat met hun dochter, staan haar ouders 2 weken later bij haar voor de deur. De houding van Máxima’s ouders verandert nadat ze zien dat hun dochter zeer gelukkig is met de toekomstige koning van Nederland.

Vader en moeder Máxima niet bij huwelijk

In de zomer van 1999 ontmoeten koningin Beatrix en prins Claus Máxima voor het eerst in het Italiaanse buitenhuis van de Oranjes in Tavernelle. Ze gaan zeilen met prinses Juliana en prins Bernhard. Prins Claus adviseert haar zo snel als mogelijk Nederlands te leren. Ze begint hiermee in de herfst van 1999 en weet onze taal in zeer korte tijd machtig te maken. Máxima introduceert Willem-Alexander in diezelfde zomer aan haar ouders tijdens een skivakantie in het Argentijnse Bariloche.

Op 31 augustus 1999 komt onder andere De Volkskrant met het nieuws dat Willem-Alexander een nieuwe geliefde heeft. Zij wordt dan nog Máxima Zorroguita genoemd. Vanaf het begin dat de relatie bekend is in de media, wordt het politieke verleden van Máxima’s vader, Jorge, een heikel punt. Hij bekleedt in 1976 de functie van onderminister van Landbouw. Van 1979 tot en met 1981 is hij minister van Landbouw en Veeteelt onder het regime van de Argentijnse dictator Videla. De periode waarin Videla aan de macht is, wordt de ‘Vuile Oorlog’ genoemd. In die periode verdwijnen tegenstanders van het regime spoorloos. Als de ouders van Máxima in november 2000 op bezoek komen bij de Koninklijke Familie, laait de discussie over het aanwezig zijn van haar vader bij een mogelijk huwelijk in Nederland op.

Op 7 maart 2001 maakt Willem-Alexander een grote fout. Tijdens een werkbezoek in New York maakt hij journalisten erop attent dat een brief in een Argentijnse krant de vader van Máxima vrijpleit van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime. Het blijkt echter om een brief van Videla zelf te gaan, niet een erg betrouwbare bron dus. Het komt Willem-Alexander op grote kritiek te staan. Jorge Zorreguieta maakt later op 30 maart 2001 bekend niet bij het huwelijk van zijn dochter aanwezig te zullen zijn vanwege de gevoeligheden in Nederland. Máxima deelt zelf mee dat ook haar moeder afwezig zal zijn.

Huwelijksaanzoek

Op 19 januari 2001 vraagt Willem-Alexander Máxima ten huwelijk. Hij leert haar schaatsen op de dichtgevroren vijver van Huis ten Bosch. Ze krijgt de typische Nederlandse activiteit al snel onder de knie, maar wil naar binnen omdat ze het koud heeft. Willem-Alexander neemt haar mee naar het schuurtje, waar hij champagne heeft verstopt. Daar stelt hij haar de vraag of zij zijn vrouw wil worden. Ze antwoordt met een volmondig “ja!”. “Ik schreeuwde het bijna uit”, aldus Máxima. Ze heeft er goed over nagedacht of ze het huwelijk wel wil. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo verliefd zou kunnen zijn op iemand”, vertelt Máxima later in een interview. Willem-Alexander heeft met hulp van anderen de verlovingsring ontworpen. De oranjekleurige steen in het midden verwijst naar de achternaam van de Oranjes en naar Máxima’s nieuwe vaderland.

Koningin Beatrix maakt samen met prins Claus en het verliefde paar op 30 maart 2001 de verloving bekend. Die bekendmaking wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Máxima verovert met haar verschijning een haar charmante Nederlands met Spaans accent de harten van vele Nederlanders. Het verloofde paar is smoorverliefd.

huwelijk

Op de vraag van journalisten over wat Willem-Alexander vindt van het aanhalen van de brief van Videla, zegt hij: “Ja, dat had ik beter niet kunnen doen. Dat was stom, hè.” Máxima valt hem daarop lachend bij: “Je was een beetje dom.” Ook al is dat antwoord voorbereid, ze kan met deze spontaan klinkende woorden bij nog meer Nederlanders niet meer stuk.

Willem-Alexander en Máxima treden op een bijzondere datum in het huwelijk, namelijk op 2-2-2002, in Amsterdam. In de tussentijd doet Máxima kennismakingsbezoeken door het hele land. Zij leert Nederland beter kennen, evenals Nederland de toekomstige koningin.

Het huwelijk

Op zaterdag 2 februari 2002 is het dan zover. In Nederland zitten dan meer dan 6 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Over de hele wereld zien 55 miljoen mensen de ceremonie. Heel Amsterdam is afgeladen met mensen die het huwelijk van dichtbij willen meemaken. Máxima draagt een bruidsjurk van Valentino, met een sleep van 5 meter. Het diadeem op haar hoofd is van koningin Beatrix.

Beurs van Berlage

Burgemeester Cohen sluit in de Beurs van Berlage in Amsterdam het burgerlijk huwelijk.

Job Cohen

Burgemeester Job Cohen met het koninklijk paar.

Naast familie, vrienden en gasten van het bruidspaar zijn ook autoriteiten en ongeveer 600 genodigden uit het hele Koninkrijk aanwezig.

Na elkaar het “ja-woord” te hebben gegeven, gaat het bruidspaar naar de Nieuwe Kerk aan de Dam in Amsterdam. Dat is gelegen naast het Koninklijk paleis op de Dam. Daar vindt de kerkelijke inzegening plaats.

huwelijk

Voorganger is ds. C.A. ter Linden, emeritus-predikant van de Kloosterkerkgemeente te Den Haag. Nadat het bruidspaar elkaar voor de 2e keer het “ja-woord” heeft gegeven, is het tijd voor muziek. Bandoneonist Carel Kraayenhof is één van de muzikanten die is gevraagd om te spelen. Hij speelt Adios Nonino van Ástor Piazzolla, een Argentijnse tango. In de ogen van de geboren Argentijnse verschijnen tranen, terwijl ze trots glimlacht. Velen krijgen het samen met Máxima te kwaad. Ongetwijfeld denkt ze aan haar ouders, die niet bij haar huwelijk aanwezig mogen zijn.

Na de kerkelijke inzegening maakt het paar vanaf de Nieuwe Kerk een rijtoer met de Gouden Koets. Via Nieuwezijds Voorburgwal, Spui, Singel, Muntplein en Rokin naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Er staan duizenden mensen langs de rijtoer, die het bruidspaar toezingen en geluk wensen.

Na afloop van die rijtoer, om 13.30 uur, verschijnen Willem-Alexander en Máxima op het balkon van het Koninklijk Paleis. Vanaf de Dam juichen dolblije mensen het kersverse bruidspaar toe.

huwelijkskus

“Ze betekent alles voor me”

Ons koningspaar is uit liefde getrouwd. Willem-Alexander heeft zijn ouders als voorbeeld gehad, die eveneens uit liefde zijn getrouwd. Máxima en hij kunnen goed met elkaar praten en lachen. Ze zijn naast elkaars partner ook elkaars vrienden. Willem-Alexander over Máxima: “Ze is gewoon een bijzondere vrouw. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik haar heb ontmoet. En nog een groter geluk dat zij haar leven met mij wilde delen. Ze betekent alles voor me. Mijn geluk thuis, mijn kinderen, alles heb ik dankzij haar. Maar ze is ook een maatje, een sparringpartner. Ze is kritisch. Ze is ook heel erg zorgzaam. En ook vergevingsgezind, als ik af en toe nukkig ben.”

Willem-Alexander wordt op 30 april 2013 ingehuldigd als Koning der Nederlanden. Máxima mag zich dan koningin noemen. Het paar krijgt 3 kinderen: Amalia, Alexia en Ariane.

huwelijk

© RVD

(Bron: Blauwbloed.eo.nl, Beeldengeluid.nl, NOS.nl, Jan-magazine.nl, Libelle.nl, Koninklijkhuis.nl, Volkskrant.nl, Deoranjes.nl, ANP)

Geef een antwoord