kindermoorden

Hernieuwde aandacht voor kindermoorden uit de jaren 40

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwijnen er binnen relatief korte tijd verschillende kinderen in het Gooi. 1 van hen wordt naderhand vermoord teruggevonden; van de anderen ontbreekt ieder spoor. De zaak rondom deze moorden is nooit opgelost, maar wellicht dat dit met terugwerkende kracht toch gebeurt nu er opnieuw aandacht voor de zaak is.

Jutezak in de sloot

Tijdens de vroege oorlogsjaren verdwijnen er in de omgeving van Hilversum en Naarden 4 kinderen. De eerste is de 10-jarige Ansje Busch, die in de zomer van 1941 bloemetjes gaat plukken nabij haar huis in Bussum. Thuis komt zij echter nooit meer. Er worden grootschalige zoekacties opgezet, maar niemand slaagt erin om Ansje te vinden. Tot in het voorjaar van 1943, als er een jutezak wordt gevonden in een sloot langs het spoor nabij Naarden-Bussum. In deze zak zitten de stoffelijke resten van 2 vrouwelijke slachtoffers, waarvan Ansje er waarschijnlijk 1 is.

Mientje

Ook de 14-jarige Mientje ter Haar uit Bussum komt niet meer thuis nadat zij een paar maanden na Ansje’s verdwijning vlierbessen gaat plukken. Zij wordt uiteindelijk in de herfst van 1942 teruggevonden in een jutezak in dezelfde sloot en is als enige van de 4 kinderen echt geïdentificeerd.

Nooit meer teruggevonden

Helaas stopt het verhaal hier niet, want in 1942 verdwijnt de dan 11-jarige Hans van der Poel uit Hilversum, die gras aan het snijden is voor zijn konijn. De eveneens uit Hilversum afkomstige Herman Warnink wacht een paar maanden later ditzelfde lot als hij beukennootjes aan het zoeken is in de omgeving. Hij is voor het laatst gezien terwijl hij een handje nootjes aan een onbekende voorbijganger geeft. Van beide jongens is nooit meer iets vernomen of teruggevonden.

Zoeken zonder succes

Uiteraard zoekt de politiek met man en macht naar de dader(s), maar zonder succes. Door de Tweede Wereldoorlog is er veel wisseling van de wacht binnen de politie; oude rechercheurs nemen ontslag, waardoor er veel lokale kennis verloren is gegaan. Er wordt inmiddels wel vanuit gegaan dat het vermoedelijk om een seriemoordenaar gaat, maar wie het is? Niemand die het weet.

Hallo Nederland

Anno 2017 verdiepen verschillende mensen uit het Gooi zich opnieuw in de zaak. Zo is een Hilversumse schrijver al jaren bezig met een onderzoek naar de moorden. Ook Margreet de Broekert van de Historische Kring Bussum, doet onderzoek naar de zaak rondom de verdwenen kinderen, in de hoop de nabestaanden te voorzien van nieuwe informatie. Op 17 november 2017 vertelt zij meer over haar onderzoek in Hallo Nederland. U ziet Hallo Nederland elke werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: redactie Hallo Nederland, De Telegraaf, RTV Noord-Holland)

Geef een reactie