Verstilde verhalen

Podcast Verstilde Verhalen: #5 Het onbekende verhaal van Juf Ada van Keulen

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van 12 van deze – voor de meeste mensen onbekende – monumenten.

Hilversum

Elke stad heeft wel een verzetsheldenbuurt, zo ook Hilversum. 25 mannen worden in Hilversum-Noord geëerd met een straatnaam voor hun rol bij het verzet tegen de Duitse bezetting van Nederland. Maar dat is niet het enige, zo heeft verzetsheld Kik ten Boom in de Ten Boomstraat ook nog een monument en staat zijn naam op een plaquette in het Raadhuis.

Juf Ada van Keulen

Ten Boom was actief in de padvinderij én het landelijke verzet. De makers van Verstilde Verhalen komen erachter dat de lagere schooljuf van één van de verzetshelden óók bij de padvinderij actief was. Deze schooljuf werkte bovendien ook als koerierster voor het verzet. Juf Ada van Keulen van de Calvijnschool (nu Het Kruispunt) in Hilversum overleed 10 jaar geleden, zonder haar leerlingen ooit iets over haar verzetswerk te vertellen. Ada van Keulen en Kik ten Boom (beiden op de foto) lijken op alle gronden een link te hebben, in deze aflevering van Verstilde Verhalen wordt naar deze link gezocht. Ook wordt de vraag gesteld: Waarom kreeg Ten Boom een monument, maar Juf van Keulen niet?

Beluister de podcast:

 

De podcast Verstilde Verhalen is te beluisteren vanaf 22 januari 2020 op MAX Vandaag en nporadio1.nl.

( Foto: oudbruin.org

Geef een reactie