1967

Herinneringen aan de Summer of Love van 1967

50 jaar gelden beleeft de wereld de Summer of Love (de zomer van liefde in het Nederlands) van 1967. Dit is zowel op sociaal als muzikaal vlak een belangrijk jaar en daarom draait NPO radio 5 van 31 juli t/m 4 augustus 2017 muziek uit dit jaar. Genoeg reden voor ons om met Wekker-Wakker!-presentator Henk Mouwe terug te blikken op deze tijd.

De wereld verandert

In 1967 is Henk Mouwe 15 jaar. “Ik had van dat lange haar en van die broeken met enorm wijde pijpen”, vertelt hij terwijl hij met zijn handen voordoet hoe wijd de pijpen wel niet waren. Hij herinnert zich de tijdgeest van de late jaren 60 nog goed: “De maatschappij was echt aan het veranderen. De jeugd werd mondiger en de flower power was op z’n hoogtepunt. Deze beweging (ook wel bekend als de hippiebeweging, red.) zorgde ervoor dat lief en aardig voor elkaar zijn belangrijk werd. Daarnaast begon de Vietnamoorlog en gebeurde er natuurlijk van alles op muzikaal vlak. Wat mij betreft is het de beste periode uit de popgeschiedenis. Je had natuurlijk Scott McKenzie met zijn nummer San Francisco, want dat was de stad waar de hele flowerpowerbeweging begon. Er kwam steeds meer plaats voor mystiek, waar Jefferson Airplane een goed voorbeeld van is. Die vond ik erg goed.”, vertelt Mouwe.

Henk Mouwe
Henk Mouwe

The Beatles

Naast Jefferson Airplane zijn er nog een paar bands die Mouwe direct in verband brengt met 1967. Eén daarvan is The Beatles. Mouwe: “Hun album Sgt. peppers Lonely hearts club band kwam in dat jaar uit en dat was echt revolutionair. Voor het eerst kon je een platenhoes helemaal uitklappen en stonden de teksten erop geschreven. Dat was daarvoor nog nooit vertoond. Ook de muziek zelf was bijzonder. De oude rock-’n roll was weg en ze experimenteerden volop. Zo is er een orkest te horen en zijn de oosterse invloeden uit India duidelijk aanwezig. Ik vind het tot op de dag van vandaag een ontzettend goed album met prachtige nummers. Vooral A Day In The Life, Lucy In The Sky With diamonds en When I’m Sixty Four vind ik heel goed.”

Our World

Naast The Beatles zijn ook The Rolling Stones zeker kenmerkend voor het muziekjaar 1967, vindt Henk Mouwe. “Zij brachten in ’67 het album Their Santanic Majestic Request uit. Die plaat had een 3D-hoes. Zoiets had je nog nooit gezien.” The Rolling Stones en The Beatles schrijven in 1967 ook tv-geschiedenis door hun krachten te bundelen in de allereerste, wereldwijde live uitzending: Our World. “The Beatles deden het nummer All you need is Love tijdens deze uitzending en Mick Jagger (zanger van The Rolling Stones, red.) zingt in het achtergrondkoortje. Maar weinig mensen weten dat”, laat Mouwe weten.

Op de video hieronder ziet u dit gedeelte van de uitzending, maar Mick Jagger is niet in beeld.

Wilt u ook herinneringen ophalen aan 1967? Luister dan van 31 juli t/m 4 augustus 2017 naar NPO radio 5. Daar wordt de gehele week muziek uit dit jaar gedraaid. Op 4 augustus wordt de week feestelijk afgesloten met de Top 67 van de Summer of Love. Deze is te worden van 14.00 uur tot 18.00 uur. Veel luisterplezier!

Met dank aan Henk Mouwe.

Geef een antwoord