Het Dorp

Deel Het Dorp leeft voort in Openluchtmuseum

Het in 1966 geopende Het Dorp in Arnhem is toe aan grootschalig onderhoud. Een deel van de oorspronkelijke woningen en gebouwen wordt de renovatie echter bespaard. Deze krijgen een nieuwe toekomst in het Nederlands Openluchtmuseum.

Inzamelingsactie Mies Bouwman

Het Dorp is in de jaren 60 van de vorige eeuw geopend als eerste ‘gewone woonwijk’ voor mensen met een beperking. Nadat de historische inzamelingsactie onder leiding van Mies Bouwman op televisie eraan vooraf gegaan is.

Het Dorp

Doorbraak

Na zoveel jaren gaat de tijd tellen en Het Dorp wordt nu compleet gerenoveerd. Volgens bestuursvoorzitter Rob Hoogma van de Siza Groep, beheerder van de woongemeenschap, is het echter belangrijk om oorspronkelijke woningen en gebouwen te bewaren. “Het Dorp was het begin van wereldwijde emancipatie van mensen met een handicap. Het was destijds echt een doorbraak,” aldus Hoogma.

Supermarkt

Het Nederlands Openluchtmuseum breidt de collectie al een paar jaar uit met gebouwen die veel mensen nog kennen. Onder andere de supermarkt van Het Dorp zal naar het museum verhuizen, ooit de eerste supermarkt die toegankelijk gemaakt is voor mensen in een rolstoel.

(Bron: ANP)

Geef een reactie