Claudia de Breij

Claudia de Breij nieuw gezicht van Het Dorp

Woongemeenschap Het Dorp krijgt een nieuwe ambassadeur erbij: Claudia de Breij. Dat gaat ze samen doen met Mies Bouwman die Het Dorp vanaf het begin vertegenwoordigt. 

Open Het Dorp

In 1962 wordt met het programma Open Het Dorp 22 miljoen gulden (ongeveer 10 miljoen euro) opgehaald voor de realisatie van de eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. Het is het eerste grote televisie-inzamelingsactie in de Nederland. Het programma werd uitgezonden op radio en televisie en gepresenteerd door Mies Bouwman die sindsdien dit initiatief vertegenwoordigd. Van de opbrengst is Het Dorp in Arnhem gebouwd. De bouw neemt 4 jaar in beslag. In 1972 nemen de eerste bewoners hun intrek.

Claudia de Breij

Mies Bouwman is altijd vertegenwoordiger gebleven. Met de vernieuwingen is de woongemeenschap op zoek gegaan naar een nieuw gezicht erbij. De keuze is daarbij gevallen op Claudia de Breij. “We zochten iemand die betrouwbaar, betrokken en oprecht is”, zegt de 87-jarige Bouwman in het NOS Radio 1 Journaal. De oud-presentatrice blijft zelf ook gezicht van Het Dorp. “Tot aan mijn laatste snik. Ik ben er vanaf het begin bij betrokken.”

Claudia de Breij is blij dat de keuze op haar is gevallen. “Ik vind het natuurlijk een enorme eer om samen met de founding mother van Het Dorp aandacht te vragen voor mensen met een beperking die net zo’n zelfstandig leven willen en kunnen leiden als wij.”

Vernieuwing

In Het Dorp wonen tegenwoordig ongeveer 200 mensen. Het wordt omgevormd tot een omgeving waarin gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologie en waar mensen kunnen leren hoe ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Zo zijn er bijvoorbeeld apps waarmee bewoners zelf kunnen reizen, of niet meer verdwalen, of zelfstandig op pad kunnen gaan met een noodknop achter de hand om begeleiding te bellen.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie