Mies Bouwman

Mies Bouwman (88) overleden

De koningin van de Nederlandse televisie Mies Bouwman is maandag 26 februari 2018 op 88-jarige leeftijd overleden. Ze kampte eind 2017 met een longontsteking. Vandaag is Mies sterk verzwakt naar het ziekenhuis gebracht, maar Mies heeft er voor gekozen om thuis in het bijzijn van haar familie te overlijden. 

Lieve mensen

Mies is vanaf het begin van begin jaren 50 op televisie te zien. Eerst als omroepster bij de KRO. Later werkt ze voor de AVRO en de VARA. Haar handelsmerk is dat ze haar publiek aanspreekt met ‘Lieve mensen’.

Het Dorp

Ze verwerft grote faam wanneer ze in 1962 de eerste grote liefdadigheidsactie op televisie presenteerde, Open het dorp. In een 23 uur durende uitzending wordt 16,4 miljoen gulden ingezameld voor Het Dorp, een gehandicaptengemeenschap in Arnhem.

Eén van de acht

Later presenteert Mies shows als Eén van de acht,Mies en scène en In de hoofdrol, een programma waarin een bekende Nederlanders in het zonnetje werd gezet.Ook presenteert ze 25 jaar lang de Sinterklaasintocht op televisie.

Televizier-Ring

Ze is driemaal onderscheiden met de Televizier-Ring. In 1993 stopt ze met haar televisiewerk. Ze komt daarna nog geregeld in de publiciteit, onder meer doordat ze kinderboeken schrijft. In 2013 overlijdt haar man Leen Timp, met wie ze bijna 60 jaar getrouwd is geweest en met wie ze 4 kinderen heeft.

In memoriam

Op NPO1 wordt maandag 26 februari om 21.25 uur een door Ivo Niehe samengesteld in memoriam uitgezonden. In het programma grijpt Ivo Niehe onder meer terug op zijn TV Show uit 2007 waarin hij uitgebreid met Mies bij haar thuis spreekt over haar werk en leven. Het in memoriam wordt na Jinek om 23.55 uur herhaald.

Hoofdredacteur van MAX Magazine sprak Mies Bouwman in april 2017 in haar huis in Elst. Dit interview leest u hier.

(Bron: NOS)

Geef een antwoord

Reactie

    Hanneman says:

    Onwerkelijk. Een onverwacht en treurig bericht. Maar zo gaan die dingen. Nog bekomend stel ik vast dat door het heengaan van Mies Bouwman van het Nederland zo het leek in een betere tijd weer een flink stuk is afgebrokkeld. Voor mij tenminste. De televisievrouw bij wie je thuiskwam is niet meer. Heel het land leek bij haar thuis te komen. Begon zo’n beetje begin zestiger jaren serieus te “kijken” en moet nú, na alle vele televisiejaren sindsdien, vaststellen dat maar zéér weinig televisiemensen, met de nadruk op zéér, van de klasse waren, die door haar is geintroduceerd. Met opzet wáren. Want vandaag zijn ze er helemaal niet meer. Geen Guus, geen Chantal. Geen Linda of Gordon of Beau. Geen Albert of Jaap, laat staan Carlo. Geen Jort of Matthijs en evenmin Maartje. Gerard al helemaal niet en over de quasi serieuzen begin ik niet eens. Geen van hen hoeft ook maar te overwegen van het kaliber te zijn van Mies. Des te dieper ik graaf in mijn herinneringen, des temeer raak ik overtuigd van dat vandaag een zeker “tijdperk” sluit. Ik hoop dat Mies Bouwman in haar laatste jaren een fijne, verdiende, mooie “oude dag” had.