poeh

90 jaar Winnie de Poeh

Dit jaar bestaat Winnie de Poeh 90 jaar. Eén van de populairste figuurtjes ter wereld, in het leven gebracht door kinderboekenschrijver A. A. Milne.

Inspiratie

Het eerste verhaal over Poeh-beer werd op 14 oktober 1926 gepubliceerd. A. A. Milne werd geïnspireerd door zijn zoon Christopher Robin Milne en zijn teddybeer en de bossen waar Milne met zijn gezin woonde. Zoon Christopher was helemaal weg van de beer Winnie in de dierentuin van Londen en vernoemde zijn teddybeer uiteindelijk naar haar en vader Milne beschreef vervolgens hun avonturen.

Het witte doek

In de zestiger jaren kocht Walt Disney de rechten en werd Winnie de Poeh nog veel bekender. Er werden filmpjes op televisie uitgezonden over Poeh’s avonturen en nog weer later kwamen er ook speelfilms in de bioscopen. In de films kreeg Poeh een wat ander uiterlijk dan in de boeken waarin E.H. Sheperd verantwoordelijk was voor de illustraties.

Poeh’s vrienden

Niet alleen Poeh kan op populariteit rekenen, ook zijn vriendjes Teigetje (Tigger), Knorretje (Piglet), Kanga, Roe (Roo), Iejoor (Eeyore), Konijn (Rabbit) en Uil (Owl) zijn zeer geliefd. Naast films over Poeh zijn bijvoorbeeld dan ook The Tigger Movie en Piglet’s Big Movie uitgekomen.

De beste beer van de wereld

Sinds dit jaar heeft Poeh er een nieuw vriendje bij, Pinguïn. Ter ere van het 90-jarig bestaan van Poeh is namelijk het prachtige jubileumboek De beste beer van de wereld verschenen. Hierin staan 4 nieuwe verhalen van Paul Bright, Brian Sibley, Kate Saunders en Jeanne Willis, 1 voor elk jaargetijde. In het verhaal Winter, geschreven door Brian Sibley, maakt Pinguïn zijn grote entree. Elk verhaal is warm en vernuftig geïllustreerd door Mark Burgess, die in de voetsporen treedt van de artiest die zichzelf de naam ‘de man die Poeh tekende’ toe-eigende: E.H. Shepard.

Geef een reactie