20 jaar na de Elfstedentocht

Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst werd gereden. De NOS zendt daarom op woensdag 4 januari 2017 de Tocht der Tochten uit 1997 opnieuw integraal uit.

Herbeleef de Elfstedentocht

Via NOS.nl kunnen schaatsliefhebbers het spektakel vanaf 05.15 uur herbeleven. Vanaf de eerste meters aan de Zwettehaven in Leeuwarden tot de finish op de Bonkevaart. Via een liveblog op NOS.nl, de NOS-app en op Twitter zijn er updates over het verloop van de wedstrijd. En ook op Facebook is het laatste halfuur van de wedstrijd te volgen. Toenmalig winnaar Henk Angenent finishte destijds om 12.19 uur. Op de livestream is daarna ook het verloop van de toertocht te zien, tot circa 18.00 uur. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen, zijn er’s avonds na 21.00 uur opnieuw beelden van toerrijders die moe maar voldaan de eindstreep halen.

Volksheld

De Elfstedentocht uit 1997 was de 15e tocht die gereden werd. Om 05.30 uur ’s morgens vertrokken er 301 schaatsers met een windkracht 5 tot 6 en vorst. Bij de dames won Klasina Seinstra met een tijd voor 7 uur en 59 minuten. Winnaar van de heren, Henk Angenent, won in 6 uur en 49 minuten en in één klap was hij volksheld. Nog altijd is hij titelhouder en daar geniet hij nog elk jaar van. “Het blijft een bijzondere dag. Ieder jaar ben ik weer de hele dag zoet met terugblikken!” aldus Henk Angenent op Radio West.

Luister ook naar interviews met schaatsers van weleer in TinekeShow van woensdag 4 januari.

(Bron: ANP, NOS, Omroep West)

Hoe heeft u de Elfstedentocht in 1997 beleefd? We zijn benieuwd naar uw ervaringen! Laat uw verhaal achter in de reacties.

 

Geef een reactie