Jules de Corte

100 jaar Jules de Corte: De Corte Podcast geeft een kijkje in het leven van de liedjesschrijver, zanger en pianist

Op vrijdag 29 maart 2024 is het 100 jaar geleden dat Jules de Corte is geboren. Ter ere van zijn 100e geboortedatum kijken we terug op De Corte Podcast van Omroep MAX en NPO Radio 4.

De Corte Podcast

In 2021, rondom de 25ste sterfdag van liedjesschrijver, zanger en pianist, is presentator Sander Zwiep in naam van Omroep MAX en NPO Radio 4 op zoek gegaan naar de man achter de klanken. De Corte zijn lange carrière heeft een schat aan muziek opgeleverd: een oeuvre van ruim 3.000 liedjes. Markante, geestige en beschouwende muzikale miniaturen over de meest uiteenlopende zaken.

Zwiep is in Nederland op reis gegaan, naar waar de voetstappen van De Corte liggen, voor ontmoetingen met mensen die dichtbij hem gestaan hebben. Zwiep brengt onder andere een bezoek aan zijn geboortehuis, spreekt met een vriend en studiegenoot over Jules’ tijd in het blindeninstituut in Grave en gaat samen met zijn zoon Ernst op pad door Delft, de stad waar Jules van 1945 tot 1969 woont.

‘Alleen maar mooier’

Vanuit Delft reist Zwiep door naar Hilversum, waar Jules zijn radiowerk gedaan heeft. Wat is er te horen wanneer hij aantreedt bij de KRO? Waarom is dat zo bijzonder? En waarom is hij op een gegeven moment steeds minder via dit medium te beluisteren? Hierover heeft Sander het onder meer met Jules’ vrienden Bert van den Brink en Ivo de Wijs.

Sander Zwiep: “Eerlijk gezegd was ik bang dat voor mij de magie zou verdwijnen met het maken van deze podcast. Niets was minder waar. Ik heb De Corte beter leren kennen en ’s mans muziek is er alleen maar mooier op geworden.”

Podcast over Jules de Corte beluisteren

Alle afleveringen van De Corte Podcast zijn te beluisteren op de podcastpagina van MAX Vandaagde site van NPO Radio 4 en de bekende podcastplatforms.

(Bron: Archief. Foto: ANP)

Geef een reactie