Caravans zitten steeds vaker vol technisch vernuft

Is voorheen een caravan vooral bedoeld om ver van alle technische snufjes te blijven en terug naar de basis te gaan, tegenwoordig is dat wel anders. Een app, via bluetooth uw telefoon verbinden en zo uw eigen muziek beluisteren of een elektrische deur, tegenwoordig zit de caravan vol met technisch vernuft. Daarnaast wordt hij handzamer en lichter. 

Degelijk en sober

Worden caravans vroeger degelijk, maar sober gebouwd, vandaag de dag overheerst de techniek. Steeds meer caravanbouwers stoppen de wagens vol met technische snufjes om het vakantiegevoel te optimaliseren en de eigenaren het een stuk makkelijker te maken. Zo kunt u de gemiddelde caravan tegenwoordig met een afstandsbediening parkeren en hebben veel nieuwe caravans een app. Maar ook de keuken is aan ontwikkeling onderhevig.

Voor alles een app

Op bijna elke camping of kampeerplek is tegenwoordig goede wifi. Daarnaast is het bellen in de EU onder dezelfde voorwaarden als in Nederland, dus onze bundels gaan gewoon mee op vakantie. En dat is fijn, want steeds meer caravans zijn voorzien van een app. Met zo’n app kunt u bijvoorbeeld de verwarming of airco op afstand in- of uitschakelen. Sommige apps laten ook zien hoe het met de watervoorraad is gesteld. Naast caravanbouwers leveren ook toeleveranciers vaker een app bij de apparatuur. Alles voor een zo eenvoudig mogelijke bediening van het apparaat.

Keuken en apparatuur

Ook de keuken in de caravan ontwikkelt. Worden voorheen de keukens volledig in de caravan gebouwd, steeds meer modellen leveren ook een buitenkeuken erbij. Kampeerders koken vaak in de voortent of bij goed weer graag buiten, bouwers hebben hier gehoor aan gegeven. De keuken kan eenvoudig vanachter een luik tevoorschijn worden gehaald. De traditionele absorptiekoelkast wordt steeds vaker vervangen voor een compressorkoelkast. Het goede nieuws is dat deze compressorkoelkast minder energie verbruikt en snel op temperatuur is. Het slechte nieuws is wel dat hij uitsluitend op elektra kan en niet zoals de absorptiekoelkast ook op gas. Daarnaast is er nog een belangrijk nadeel, hij maakt lawaai wat natuurlijk niet fijn is.

Waterfilter

Water en de waterleidingen zijn doorgaans een gevoelig punt in caravans en campers. Inmiddels zijn er bedrijven die filters hebben ontwikkeld die kunnen voorkomen dat er in de leidingen algen en bacteriën kunnen gedijen. Deze filters pakken meteen nog een probleem aan en dat is verkalking. Er komt namelijk veel schoner en zachter water uit de kraan door de filters. Schoonmaken van het filter is niet moeilijk, dit gebeurt via een ingebouwd luik.

Meer opslag en elektrische aansluitingen

Aan opbergruimte is over het algemeen in caravans geen gebrek. Toch weten sommige nieuwe modellen hier nog efficiënter mee om te gaan. Dat geldt ook voor het aantal 240 volt aansluitingen. Dit omdat steeds meer mensen de elektrische fiets meenemen en op deze manier de fiets makkelijk bij de caravan kunnen opladen.

De satelliet verdwijnt

Door de verbeterde wifi en internetverbinding, verdwijnt de satellietschotel steeds vaker van het dak. Met een app kunt u in heel Europa vanuit uw eigen abonnement tv kijken, daar heeft u geen schotel meer voor nodig. Nieuwe caravans worden om die reden vaker uitgedost met bluetooth speakers zodat u uw tv en uw favoriete muziek via uw telefoon of tablet over de geïntegreerde speakers kunt beluisteren.

Luxer en lichter

Naast al dit technisch vernuft, is ook het gewicht van de caravan aan verandering onderhevig. De caravans worden misschien luxer, maar ook steeds compacter en minder zwaar. Een trend die volgt op de ontwikkeling dat steeds meer mensen in lichtere auto’s zijn gaan rijden en die kunnen zo’n zware caravan natuurlijk niet trekken. Wat uw auto mag trekken staat op uw kentekenbewijs. Caravans zijn geremd, dus het gaat om het geremde gewicht. Op de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer kunt u nagaan hoeveel uw auto mag trekken.

(Bron: AD)

Geef een reactie