Mostar

We zijn er Bijna!: van Mostar naar Starigrad

De reis nadert het einde. Na 5 weken lang door de Balkan te hebben gereisd komt het gezelschap van We zijn er Bijna! aan op de laatste bestemming: Starigrad. Maar voor het zover is gaat de tocht eerst naar een camping in de buurt van Mostar met de beroemde Stari Most-brug de in de oorlog is verwoest en weer is opgebouwd. De temperaturen lopen steeds verder op tot bijna 40 graden.  Maar ondanks de hitte wordt de jeu de boules finale 2019 natuurlijk wel gespeeld. 4 kandidaten zijn nog in de race voor de titel: Marianne, Liesbeth, Kees en Piet. De toeschouwers moedigen hen langs de kant onder parasolletjes aan, waar de spelers de zon moeten trotseren.

Een herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Mostar

De Bosnische stad Mostar ligt in het zuiden van het land. Bij het uitbreken van de Bosnische Oorlog wordt ook Mostar getroffen. De Kroaten roept de stad in 1992 uit tot de hoofdstad van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna. Na hevige gevechten moet uiteindelijk ook de Stari Most, de oude brug, het ontgelden. De stad is nog altijd verdeeld en heeft diepe oorlogslittekens, maar is ook een baken van veerkracht.

Stari Most

De Stari Most is gebouwd in de 16e eeuw. De loopbrug steekt de rivier de Neretva over. Tijdens de oorlog, in 1993, wordt hij vernield, maar de Stari Most herrijst. De brug is opnieuw gebouwd en wordt in 2004 geopend. Sindsdien zijn de oude brug en de oude stad die eronder ligt, geregistreerd als UNESCO Werelderfgoed. De brug is overigens niet de oudste brug van Mostar, dat is de Kriva Cuprija. Dit loopbruggetje is voor de Stari Most gebouwd, maar wanneer exact en wie het heeft gebouwd is niet duidelijk. Volgens de overlevering is hij gebouwd om te testen of zo’n brug sterk genoeg is.

Stari Most

Stari Most

De tijd lijkt stil te hebben gestaan

De stad is in de Bosnische Oorlog zwaar getroffen, sterker nog, het is de zwaarst gebombardeerde stad tijdens de oorlog. En dat is te zien, want er staan nog altijd vernielde gebouwen in de stad. En wie goed naar de gevels kijkt ziet nog altijd putjes van ingeslagen kogels. De oude binnenstad van Mostar is nog bijzonder authentiek gebleven. De autoluwe binnenstad bestaat uit kleine, nauwe steegjes met kinderkopjes. En wie de toeristen wegdenkt, waant zich in een middeleeuws dorp. De tijd lijkt er te hebben stilgestaan.

Klooster Blagaj Tekija

Iets ten zuidwesten van Mostar ligt Blagaj. Het stadje huist het sprookjesachtige klooster Blagaj Tekija. Het staat op een klif tegen een berg en wordt aan de voorkant omgeven door het water van de Buna rivier. Het klooster is van binnen te bekijken, maar wel onder een aantal voorwaarden. Er liggen hoofddoeken en rokken klaar om blote lichaamsdelen te bedekken. Aan een bezoek zijn ook kosten verbonden.

Blagaj Tekija

Blagaj Tekija

Bedevaartsoord

Het bergdorp Medjugorje wordt jaarlijks overspoelt met bezoekers. Sinds er begin jaren 80 een reeks Mariaverschijningen zijn geweest, is het uitgeroepen tot bedevaartsoord. Marie zou zich 10 dagen achter elkaar precies om 10 over half 7 ’s avonds aan 6 tieners op een berg bij Medjugorje hebben laten zen. De gebeurtenis verspreidt zich snel en de jongeren krijgen duizenden volgelingen. ­De 6 zijn nog altijd in leven en beweren dat Maria nog steeds aan hen verschijnt. Elk jaar bezoeken ruim 1 miljoen mensen het dorp. En hoewel het door de Katholieke kerk niet officieel is erkend als bedevaartsoord heeft Paus Franciscus begin 2019 toestemming gegeven voor officiële bisdom- en parochiebedevaarten naar Medjugorje.

Medjugorje

Medjugorje

Starigrad en Nationale Park Paklenica

De havenstad Starigrad ligt aan de kust van het Velebit kanaal. De stad is gebouwd op de fundamenten van de oude stad Argyruntum en is ook een startpunt voor het Nationale Park Paklenica. Dit park wordt eind jaren 40 opgericht en is 95 vierkante kilometer groot. Het park omvat een kustbergrug van het zuidelijke Velebit-gebergte tot de hoogste bergtoppen Vaganski vrh en Sveto brdo. Daarnaast is Starigrad en een plek waar de bergen en de zee samen komen. Wandelaars en verzamelaars van kruiden kunnen wandelingen op de hellingen van het nationale park maken. Liefhebbers van archeologische vondsten, kunnen hun hart ophalen in het oude gedeelte van de stad.

Starigrad

Starigrad

Route en reisverhalen

Petra en Willem begeleiden dit jaar de reis door de Balkan. In een filmpje stellen zij zich graag aan u voor. En bent u ook zo benieuwd hoe Martine zich voorbereid op de reis? In een filmpje laat ze dat zien. De route en reisverhalen van de reis door de Balkan, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 6 van We zijn er Bijna! is te zien op 26 augustus 2019 om 21.25 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reactie

    Rolph Markvoort says:

    Hallo programmamakers,

    Bedankt voor de mooie reeks uitzendingen vanuit het voormalig Joegoslavië. Ik heb gisteravond de laatste uitzending gezien en vond het jammer dat jullie op de camping van blue Sun hotel zijn gebleven in starigrad-paklenica en dat er te weinig van de omgeving is gefilmd. In jullie verslag op de website gebruiken jullie een foto van het plaatsje Novi Grad (een plaatsje op ongeveer 20 minuten rijden)
    https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/reizen-verkeer/we-zijn-er-bijna-van-mostar-naar-starigrad/