Verbijstering na aanslag nationale feestdag Frankrijk

Opnieuw is Frankrijk opgeschrikt door een aanslag. De nationale feestdag, Quatorze Juilliet, is donderdag 14 juli 2016 op vreselijke wijze geëindigd.

Aanslag met vrachtwagen

Op de Promenade des Anglais in Nice reed een vrachtwagenchauffeur met zijn truck in op de feestvierende menigte. Meer dan 80 mensen werden daarbij gedood en vele anderen raakten gewond. De politie heeft de aanslagpleger gedood. In de vrachtwagen werden behalve een pistool ook een niet-werkende granaat en nepvuurwapens aangetroffen. De burgemeester riep mensen in de populaire toeristenbestemming op binnen te blijven.

Geen Nederlandse slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de hele nacht contact gehad met de autoriteiten in Nice, maar heeft vooralsnog geen meldingen ontvangen over Nederlandse slachtoffers. Ook heeft niemand zich gemeld die daar nog iemand mist, zegt een woordvoerster. Ook de alarmcentrale van de ANWB zei dat er nog geen berichten zijn ontvangen over betrokken Nederlanders. Buitenlandse Zaken heeft via het consulaat nauw contact met de lokale autoriteiten en met de alarmcentrale van de ANWB.

ikbenveilig.nl

Via de site van het Rode Kruis ikbenveilig.nl hebben mensen zich gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Een woordvoerster kon niet zeggen of dit allemaal Nederlanders betreft. Ook Facebook heeft weer een speciale pagina waarop gekeken kan worden of er contacten in het gebied aanwezig zijn.

Reacties

Premier Mark Rutte heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. “Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen. Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld.” Rutte heeft condoleances overgebracht aan de Franse regering. De minister-president is momenteel in Mongolië voor een top tussen Europa en Azië.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt in een reactie op de gebeurtenissen in Nice van “opnieuw een wrede en afschuwelijke misdaad tegen de menselijkheid. We moeten gezamenlijk onze vuist nog krachtiger ballen tegen de epidemie van terroristisch geweld”, zegt de bewindsman. Hij liet ook weten mee te leven met het Franse volk. Vanuit Chili, waar Koenders op werkbezoek is, zegt hij verder: “Meer dan ooit moeten we ons als samenleving verenigen en niet uiteen laten spelen door de angst. Dat is juist het doel van degenen die deze gruwelijke misdaden plegen.”

Koning Willem-Alexander heeft ook gereageerd op de aanslag in Nice. “Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren”, staat in een verklaring.

Verbijstering onder Nederlanders

Nederlanders die getuige waren van de aanslag in Nice zijn verbijsterd. “Na afloop van het vuurwerk hoorden wij schoten en mensen begonnen te gillen en rennen”, vertelt een Nederlandse ooggetuige aan Radio 1. “We zagen mensen op de grond liggen. Het is hier complete paniek. Iedereen is aan het trillen en huilen.” De Nederlander Peter Spiering is in Zuid-Frankrijk op vakantie en zag de aanslag gebeuren. “Een witte vrachtwagen zonder opschriften reed in volle vaart, minstens 60 kilometer per uur, over het voetgangersgebied. We hoorden doffe klappen van mensen die werden aangereden. Over een lengte van anderhalve kilometer hebben we minstens 30 dode mensen zien liggen”, zegt hij tegen de Volkskrant.

André Hoving vertelt aan RTL Nieuws dat de vrachtwagenchauffeur wel harder reed. ,,120 kilometer per uur, denk ik. Hij zigzagde en reed zo hard mogelijk, om zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Iedereen rende in paniek weg.” Ook de Nederlandse Laila was getuige van de aanslag. Tegen het NOS-programma Met het Oog op Morgen zegt ze dat “iedereen in shock is. Er is ons wel geadviseerd hier te blijven. Ik wacht eigenlijk totdat het hotelpersoneel zegt dat we mogen gaan of we moeten blijven. Maar ik ga liever niet naar buiten. Er is extreem veel politie.”

Verlenging noodtoestand

Frankrijk verlengt de noodtoestand die het invoerde na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met 3 maanden. Dit zei president François Hollande op een persconferentie naar aanleiding van de aanslag in Nice. Gisteren zei Hollande juist nog dat er een eind zou komen aan de noodtoestand. Frankrijk verlengde de noodtoestand 2 maal eerder, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg en andere veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd. Hollande, die op de persconferentie sprak van een terroristische aanslag, kondigde aan later op vrijdag naar Nice te reizen om steun te betuigen aan de stad. Voor zaterdag, zondag en maandag zijn 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. Alle vlaggen in het hele land zullen dan halfstok hangen.

Voorzorgsmaatregelen Nederland

Gemeenten en veiligheidsdiensten kijken opnieuw naar de beveiliging van evenementen in Nederland. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft dat gezegd. Dat zal onder meer gebeuren bij de Nijmeegse Vierdaagse die volgende week wordt gehouden. “Alles is tegenwoordig een wapen”, zei Akerboom op NPO Radio 1 over het inzetten van een voertuig voor een aanslag. Onder leiding van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zullen alle betrokken diensten opnieuw kijken of de beveiligingsmaatregelen afdoende zijn.

Meer informatie over terrorisme, wat de overheid er allemaal aan doet om aanslagen te voorkomen en de status van het dreigingsniveau in Nederland vindt u op:

Website Crisis.nl
Website Crisis.nl – Wat moet ik doen bij een terroristische aanslag 
Website NCTV – Actueel dreigingsniveau
Website Rijksoverheid – Reisadvies Frankrijk

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  De uitverkoren (de Illuminatie) weten steeds weer nieuwe bronnen aan te boren om geld en macht naar zich toe te trekken. Wereldwijd wordt al eeuwen lang, geld en macht vergaard ten koste van grote groepen slaven. En kleine groep uitverkoren, bezit inmiddels bijna de gehele aarde. Steeds meer mensen leven in armoede en honger. Steeds meer mensen zwerven over de aarde, op zoek naar een beter leven. Een beter leven dat steeds schaarser wordt, omdat de leefomstandigheden voor steeds meer mensen afnemen. We vinden het nu al normaal dat mensen dakloos op straat leven, zonder middelen van bestaan. We accepteren nu al dat mensen geen medische zorg krijgen, omdat ze geen geld hebben. Terwijl we dagelijks reclamespotjes zien van z.g. hulporganisaties, die geld vragen voor de arme zwartjes in Afrika, is Europa hard op weg om een derde wereldland te worden. Ten hemel schreiend is, dat welzijn organisaties, het lef hebben om in reclamespotjes, te vragen: ” om de erfenis over te maken aan hen”, in de wetenschap, dat veel families uiteenvallen en er ruzie is tussen ouders en kinderen. De Illuminatie hebben wereldwijd de macht over regeringen, waardoor oorlogen tussen landen steeds minder voorkomen. Oorlogen hebben plaatsgemaakt, voor terreur aanslagen van groepen mensen, die niets meer te verliezen hebben. Het is nu nog wachten op terreuraanslagen van gewone Katholieken in gewone Europese landen, die niets meer te verliezen hebben. Beter is om de Illuminatie uit te roeien, die voor zoveel onrecht en verdeeldheid, verantwoordelijk zijn.

  Hanneman says:

  De actie van één zieke idioot waardoor opnieuw tientallen onschuldigen de dood in worden gejaagd. Zeer waarschijnlijk een aanhanger van een ziek geloof. Want opnieuw is er sprake van een achterbaksheid, smerigheid in de manier van opereren door de dader. Wat is het toch een ziek fenomeen, enkelingen die iets als in Nice kunnen aanrichten. Niet te snappen. ’n Mentaal gestoorde piloot die een vol vliegtuig tegen een berg vliegt. Ergens binnen gaan en er met een machinegeweer om er zoveel mogelijk mensen te vermoorden. En de gebeurtenissen lijken zich steeds frequenter voor te doen. Het wachten is op de eerste grote aanslag in Nederland. We doen mee met de bombardementen in het middenoosten, hebben een grote mond dus dienen daarmee eigenlijk al een verzoek in. Maak me sterk dat het mogelijk is het “leven” tegen dit soort idioten te beveiligen.

  oosterwijck says:

  De laatste mededeling van de Europese regering: “De bevolking zal er aan moeten wennen, dat aanslagen niet te voorkomen zijn”. Aanslagen zullen tot het normale straatbeeld gaan behoren. Er zullen steeds meer burgers en geesteszieken, komen die hun onvrede uiten met een bom, die gericht is op andere onschuldige medeburgers. … Dat we het maar weten. … In den beginne was een bomaanslag bedoeld om een regering wakker te schudden en als chantagemiddel om ergens hun zin in te krijgen. Tegenwoordig maakt een bom geen enkele indruk meer op een regering. Ze hebben zichzelf goed beveiligd en blijven weg van gevaarlijke plaatsen. Juist die groep, waarop indruk gemaakt kan worden met een bomaanslag, blijft buitenschot. Maar de gewone sterveling, die nergens invloed op heeft, die niets kan veranderen aan het inhalige onrechtvaardige systeem, wordt slachtoffer van de bomaanslagen, terwijl beide partijen slachtoffer zijn van het inhalige en onrechtvaardige kapitalistische systeem. Een duidelijk voorbeeld is Turkije, … daar gaan gewone mensen elkaar te lijf, die eerst vredig naast elkaar woonden. Met als argument, dat ze geloven in een andere zakkenvuller. Terwijl beide zakkenvullers veilig beschermd worden, door ook weer gewone mensen. Gewone mensen, die door de ene of de andere zakkenvuller uitgebuit worden.