beveiligingseisen

Veel auto’s voldoen niet aan beveiligingseisen

In Nederland rijden tienduizenden auto’s rond die, volgens keuringsinstantie Kiwa SCM, vanaf 2020 niet meer aan de beveiligingseisen voldoen. Het gaat om auto’s die zijn uitgerust met een ‘keyless entry-systeem’. Hiermee is de auto te openen zonder sleutel.

Makkelijk te krakken

Het beveiligingssysteem van deze ‘slimme sleutel’ is makkelijk te kraken, daarom worden de beveiligingsregels aangescherpt. Met de huidige eisen zal een kwart van de auto’s die het Kiwa test, worden afgekeurd. Met name de automodellen die al langer op de markt zijn, voldoen vanaf 2020 niet meer aan de beveiligingseisen.

Hoe werkt het keyless entry-systeem?

Keyless entry betekent letterlijk toegang zonder sleutel. Helemaal zonder sleutel is het niet, maar de ‘sleutel’ heeft niet altijd meer de vorm van een sleutel. Het principe is dat u zonder sleutel de auto open maakt. Bij het ene model dient de ‘sleutel’ als afstandsbediening en het andere model gaat automatisch open als u de ‘sleutel’ in uw zak heeft en de autodeur nadert. Vervolgens kan de auto worden gestart met een druk op de knop op het dashboard, die in de plaats van het sleutelgat is gekomen.

beveiligingseisen

Auto’s met een ‘keyless entry-systeem’ worden gestart met een druk op deze knop.

Auto’s van voor 2017

Volgens deskundigen zijn vrijwel alle auto’s van voor 2017, die voorzien zijn van het ‘keyless entry-systeem’, gemakkelijk te kraken. Dieven beschikken over apparaatjes waarmee zij signalen van contactloze autosleutels kunnen vinden. Vervolgens kopiëren zij dat signaal en kunnen de dieven de auto openen en er mee wegrijden. Wanneer er op uw sleutel een knopje zit om de auto mee te openen, dan kunt u er ook voor kiezen om het systeem uit te laten schakelen. Dit kan uw autodealer voor u doen.

Diefstal voorkomen

U kunt diefstal voorkomen door de sleutel goed op te bergen. Het signaal reikt tot 6 meter. Buiten die 6 meter kunnen criminelen het signaal niet meer opvangen. Verder bestaan er speciale zakjes waar u uw sleutel in kunt bewaren. Deze zakjes zijn gemaakt van metaal(folie) wat er voor zorgt dat het signaal van de sleutel wordt geblokkeerd. U kunt de sleutels ook in een metalen bakje bewaren. Overigens is rondrijden in een auto met een afgekeurd beveiligingssysteem is niet verboden, maar kan wel problemen opleveren bij het verzekeren van uw voertuig.

Goede beveiliging op nieuwe modellen  

Het aanpassen van het systeem in bestaande modellen is  voor autofabrikanten te duur. “Modellen die nieuw op de markt komen beschikken wel nagenoeg allemaal over goede beveiliging,” aldus Henk van Vliet van Kiwa tegen BNR Nieuwsradio.

Lees ook:

Langer zorgeloos autorijden doet u met deze tips

Nederlander gedraagt zich in de auto beter dan andere Europeanen

(Bron: Algemeen Dagblad, Autoweek, zelfverzekerd.nl)

Geef een reactie