Duur 03:15
Gepubliceerd op 15 april 2016

De afstelling van de fiets

Een goede voorbereiding maakt fietsen nog leuker. Fietsen geeft energie en het is een toegankelijke activiteit die voor iedereen goed te beoefenen is. Sportief fietsen is genieten en gezelligheid in de buitenlucht.

Om goed voorbereid de weg op te gaan en om zonder zadelpijn terug te komen is het belangrijk dat uw fiets goed is afgesteld. In de eerste aflevering van Toeren met Hennie geeft oud-wielerkampioen Hennie Kuiper een aantal tips en tricks, waardoor u optimaal kunt genieten van de fietstocht.

  • Zorg voor een fiets die bij uw lichaamsbouw en lengte past. Let hierbij op de framemaat of te wel de hoogte van de fiets.
  • Let erop dat de hoogte van het zadel en het stuur, maar ook de afstand daartussen op uw lichaamsafmetingen zijn afgesteld. Comfort en het doel van uw fietstocht kunnen hierbij een rol spelen.
  • Controleer vooraf de bandenspanning van uw fiets. Met zachte banden heeft u meer weerstand, trapt u zwaarder en slijten uw banden sneller.
  • Veiligheid staat voorop, zeker als u deelneemt aan het verkeer. Controleer daarom de afstelling van uw remmen. Trek de remgreep aan. Dat moet zonder moeite gaan. Als u de remgreep bijna helemaal moet dichtknijpen om te remmen, dan zijn deze aan vervanging of nieuwe afstelling toe.

Meer tips van Hennie Kuiper:

Toeren met Hennie – Fietstechnieken

Toeren met Hennie – De veiligheid

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer