Stoplicht

Tilburg laat stoplichten langer op groen staan

Tilburg is begonnen met het testen van een app voor op de mobiele telefoon die ervoor zorgt dat een stoplicht langer groen blijft. Zo kunnen ouderen veiliger oversteken.

Veel te snel op rood

De nog naamloze app is tijdens een bijeenkomst geïnstalleerd op de mobiele telefoons van ouderen die in de buurt van de kruising Hart van Brabantlaan met de St. Ceciliastraat wonen. Over dit verkeerspunt krijgt de gemeente van de Brabantse stad vaak klachten, omdat het stoplicht er veel te snel weer op rood springt.

Alternatieve oplossing

In eerste instantie lijkt het anders instellen van het stoplicht de oplossing, maar uiteindelijk is er gekozen voor het app-alternatief. Het werkt heel eenvoudig: de gebruiker downloadt de app op zijn of haar mobiele telefoon en neemt deze telefoon mee tijdens de dagelijkse activiteiten. De app hoeft niet bediend te worden en werkt op de achtergrond. Als de persoon in kwestie het deelnemende stoplicht nadert, wordt dit automatisch opgemerkt en blijft het stoplicht langer op groen staan.

Functies

Naast een automatische detectiefunctie, heeft de app nog vele andere functies. Zo kan er ingesteld worden of de gebruiker een beetje of heel erg slecht ter been is. Ook is het mogelijk om aan te geven of de eigenaar van de telefoon met de app (gedeeltelijk) blind is. Als dit het geval is, wordt automatisch ook het ratelgeluid verlengd dat een stoplicht bij groen licht maakt.

De app wordt nu 3 maanden lang getest op het eerder genoemde kruispunt in Tilburg. Mocht de test positief uitpakken, dan bestaat de kans dat deze manier van oversteken voor meer ouderen beschikbaar komt.

(Bron: gemeente Tilburg, Algemeen dagblad, RTL Nieuws)

Geef een reactie

Reacties (4)

  Rieja says:

  En de mensen dan die elektrogevoelig zijn en geen smartphone hebben? Kunnen dus in Tilburg niet meer wezen omdat elke voetganger de smartphone nodig heeft.

   Puran says:

   Ik ken genoeg ouderen (ben zelf 71) die alleen een simpele (ouderwetse) of helemaal geen telefoon hebben. Van app’s hebben zij nog nooit gehoord of, zoals ik, weten niet hoe die dingen geladen en geïnstalleerd te krijgen. U heeft wel een punt.

  Puran says:

  Goed idee maar zal vaak onnodig groen verlengen (b.v als mensen rechtdoor gaan ipv oversteken).
  Misschien is het handiger de app te laten werken als er op de knop bij het verkeerslicht gedrukt is, b.v. via bluethoot. Stoplichten zullen trouwens nooit op groen staan, verkeerslichten wel.