Barcelona

Terroristische aanslag in Barcelona

De Spaanse stad Barcelona is getroffen door een terroristische aanslag. Een busje is op 17 augustus 2017 ingereden op voetgangers die over de Ramblas lopen, de bekendste straat van de stad. 13 mensen zijn omgekomen en er zijn zeker 100 gewonden, waaronder 3 Nederlanders. Zij zijn alle 3 buiten levensgevaar.

Dit is er gebeurd

De aanslag vindt plaats rond 17.00 uur ’s middags. Het is dan flink druk op het Ramblas. In volle vaart rijdt het busje mensen aan. Zoals al eerder gezegd zijn 13 van de slachtoffers overleden en zijn er zeker 100 gewonden. Al snel wordt duidelijk dat het hier gaat om een terroristische aanslag die gepleegd is door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Nog niet alle betrokken daders zijn gepakt door de politie.

Aanwijzingen

Volgens voormalig Nieuwsuur-correspondent Jessica van Spengen houden de Spaanse autoriteiten al een tijdje rekening met een terroristische aanslag. Zij vertelt aan de NOS dat er kort geleden een groot, vertrouwelijk rapport is uitgelekt waarin staat dat de autoriteiten 1000 mensen in de gaten houden omdat zij potentiële aanslagplegers zijn. Ook krijgen de Spaanse inlichtingendiensten 2 maanden geleden al een tip van hun Amerikaanse collega’s van de CIA dat het Ramblas een mogelijk doelwit van een aanslag zou zijn.

Andere aanslag

De aanslag in Barcelona is overigens niet de enige daad van terrorisme die zich op 17 augustus in Spanje voltrekt. Zo’n 100 kilometer van de Catalaanse stad heeft de politie een treurdaad grotendeels verijdeld. 5 terroristen met zijn hier opgepakt, nadat zij met een auto op voetgangers inrijden. Nadat zij zijn uitgestapt, beginnen zij op mensen in te steken met messen. De politie schiet de aanslagplegers vervolgens neer. Bij deze aanslag raken 5 burgers en 2 agenten gewond. Daarnaast is er ook een ontploffing in een huis nabij Barcelona geweest. Hierbij is 1 persoon om het leven gekomen

Inmiddels is in Spanje een periode van 3 dagen nationale rouw afgekondigd.

(Bron: NOS, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Waarom Spanje? …. Al bijna 1000 jaar vieren de Spanjaarden de overwinning, verjaging en genocide (de mannen werden vermoord en de vrouwen verkracht, zodat alle nakomelingen Arabieren zijn) op de Moslims, die 500 jaar eerder hetzelfde deden met de katholieke Spanjaarden en Joden. Ongeveer 500 jaar lang was Spanje een Moslim Kalifaat. Dat is de reden dat de Spanjaarden zo donker zijn met donkere ogen (het zijn eigenlijk Arabieren) Elk jaar, in het najaar, is er een heel Spanje een grotesk, carnavalesk feest, waarin de Spanjaarden de straat op gaan, verkleed als Columbus achtige rariteiten. Kanonnen worden afgevuurd. Dit feest is een regelrechte vernedering voor de Moslims, waardoor vele (gestoorde) Moslims op wraak zinnen.

    Hanneman says:

    Deze korte uitleg zegt me niet zo heel veel. Ik kan er hooguit van begrijpen dat volken elkaar om religieuze motieven, om de paar honderd jaar te lijf gingen. De verschrikkingen bleven dezelfde. Waarom Spanje het land is wat zich toevoegt aan de lijst van landen die zijn getroffen door genadeloze totaalidioten weet ik niet. Omdat terroristen veelal bestaan uit groepen zeer kansrijke, welgestelde, goed opgeleide, opgevoede en veelbelovende -toch vooral- mannen zijn ze overal te vinden. In elk land. En er is eigenlijk maar één zo’n figuur nodig om ellende te veroorzaken. Toch? Er kan er maar één tegelijk achter het stuur. Als er maar één ontploft is het leed al niet meer te overzien. Ook in Nederland zit nu ergens onder een dak, achter een deur zo’n shitverhaal in aanbouw. Rutte bracht, vanzelfsprekend, Spanje formeel op de hoogte van de gevoelens van ons allemaal en onze regering en besloot het verhaal met “dat in Nederland duizenden mensen hun uiterste best doen om ons land zo veilig mogelijk te houden. Het leger, de veiligheidsdiensten en de politie”. Ik dacht meteen dat die duizenden mensen er vast zullen zijn en dat ze hun best doen maar ook dat dit kabinet de riemen waarmee al deze mensen hebben te roeien niet wenst te vervangen of op sterkte te houden. Ik hoor in journaals of lees op sites van bij voorbeeld MAX dat er heel veel mis is met ons leger, de politie dus waarschijnlijk ook die Veiligheidsdiensten. Verouderd, onveilig materieel. Versleten uniformen. Opgeheven politieposten en strakjes moeten ze weer op de fiets. Hoewel de televisie roept dat het hier allemaal zo fantastisch is en de economie alle records breekt blijf ik het gevoel houden dat onze samenleving ontsporend is op alle terrein. Het sociale klimaat eigenlijk totaal verziekt met de marktbaccil met uitzicht op nog eens vier jaar van doffe ellende, waarschijnlijk nog veel langer. Dus de voedingsbodem voor groepen zeer kansrijke, welgestelde, goed opgeleide, opgevoede en veelbelovende -toch vooral- mannen met hun “religieuze activiteiten” is door Rutte en de zijnen wél goed op orde gehouden. Het was nu Spanje. Het wordt een keer Volendam.