Stoplichten staan de lang op rood

We staan vaak langer te wachten bij verkeerslichten dan nodig is, soms wel 20 seconden. Dat komt doordat regelkundigen pas betrokken worden bij de afstelling van de lichten als een kruispunt of weg al helemaal gereed is, zo meldt de Telegraaf.

Verkeerde afstelling

“Een foute afstelling van stoplichten komt de verkeersveiligheid niet ten goede”, volgens Marcel Kant van DTV Consultants, dat verkeerslichtenregelingen test voor gemeenten en provincies. “Als een verkeerslicht niet goed functioneert, gaan verkeersdeelnemers zich anders gedragen. En zij nemen wellicht zelf beslissingen, die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.” Hij pleit dus ook voor het vroegtijdig erbij betrekken van de regelkundige. Volgens hem worden de lichten pas op het laatst met standaard software ingeregeld terwijl het maatwerk moet zijn.

Irritatie

Ook zouden volgens Kant stoplichten op elkaar afgestemd moeten worden. “We verliezen de regeling als onderdeel van het hele netwerk uit het oog. Verkeerslichten worden te weinig op elkaar afgestemd waardoor auto’s motoren en fietsers vaak onnodig moeten stoppen, en dat zorgt voor een hoop irritatie.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie