wintersportverkeer

Slechte weersomstandigheden wintersportverkeer en Thaise eilanden

Nederlandse vakantiegangers krijgen de komende dagen op verschillende plekken te maken met gevaarlijke weersomstandigheden. Met zware sneeuwval in Oostenrijk en Zuid-Duitsland en een tropische storm in Thailand.

Wintersportverkeer krijgt te maken met zware sneeuw

Nu de kerstvakantie tot een einde komt, keren vele Nederlanders dit weekend terug van wintersport. Aangezien er in grote delen van Oostenrijk en Zuid-Duitsland zware sneeuwval voorspeld is, moeten zij rekening houden met moeilijke rijomstandigheden. Vooral in Noord-Tirol, het Salzburgerland, Ober- en Niederösterreich en Steiermarken valt vanaf vrijdag 4 januari 2019 veel sneeuw. Vanwege de harde wind die ermee gepaard gaat kunnen bovendien sneeuwduinen ontstaan. Wintersporters die dit weekend terugkeren kunnen beter vrijdag al vertrekken, is de mening van Weeronline. Zaterdag en zondag wordt in het gebied nog eens 70 tot 100 centimeter sneeuw verwacht. De sneeuwval neemt zondagmiddag pas af. “Dan is het voor de meeste mensen te laat om nog terug te rijden. Bovendien hebben ze dan zaterdagnacht geen onderdak,” aldus een woordvoerder.

Extra drukte bij Salzburg

De Oostenrijkse zusterclub van de ANWB, de ÖAMTC, verwacht zaterdag al vroeg overbelaste wegen vanuit de skigebieden tussen Oostenrijk en zuid-Duitsland. Eén van de belangrijkste knelpunten wordt Salzburg. Daar worden dit weekend ruim 20.000 bezoekers verwacht bij de skispringwedstrijd op zondag in Bischofshofen (omgeving A10 Tauernautobaan).

Lawinegevaar

In Noord-Tirol, Salzburgerland, Neder-Oostenrijk en Stiermarken is de afgelopen dagen al 30 centimeter sneeuw gevallen. Daardoor is er een verhoogd risico op lawines, meldt de zender ÖRF. De A10, ook wel Tauernautobahn genoemd, wordt vrijdagmiddag 4 januari een uur lang volledig afgesloten ter hoogte van het populaire wintersportoord Flachau. Daar worden met hulp van explosies gecontroleerd lawines opgewekt.

Wintersporters in Zwitserland, Frankrijk en het noorden van Italië hebben naar verwachting geen probleem.

Tientallen Nederlanders vast in Thailand door tropische storm

Tienduizenden mensen in Zuid-Thailand hebben hun huizen verlaten uit angst voor mogelijk de zwaarste storm in decennia. De bewoners aan de kust van de provincie Nakorn Si Thammarat worden in veiligheid gebracht, aldus het ministerie van Noodhulp. Volgens de meteorologische dienst zal de storm genaamd Pabuk in de loop van de vrijdagmiddag 4 januari (Nederlandse tijd) aan land komen.

ANWB ontvangt tientallen telefoontjes

De alarmcentrale van de ANWB heeft inmiddels enkele tientallen telefoontjes gehad van Nederlanders die vastzitten op eilandjes in Thailand, zoals Koh Phangan en Koh Tao. Ze kunnen er niet meer weg omdat er een tropische storm aankomt en de golven nu al te hoog zijn voor de veerdiensten. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB. “We drukken mensen op het hart goed te luisteren naar de lokale autoriteiten en eventueel een beroep te doen op de reisverzekering”, zegt hij. Alle vluchten naar de regio zijn geannuleerd. De weerkundige dienst van Thailand waarschuwt dat de tropische storm Pabuk gepaard gaat met harde wind, overvloedige regenval, golven van 5 tot 7 meter en vloedgolven die het land kunnen overspoelen. De storm treft ook populaire bestemmingen als Ko Samui, Phuket en Krabi. Op de website van de Rijksoverheid staat de actuele stand van zaken bij het reisadvies van Thailand.

(Bron: ANP, ANWB, Rijksoverheid)

Geef een antwoord