Schiphol

Schiphol neemt maatregelen om herhaling mei-drukte te voorkomen

Er komen weer zeer drukke tijden aan op Schiphol. Tijdens de aankomende meivakantie worden in 3 weken tijd in totaal 5,2 miljoen passagiers verwacht. Dat is 7 tot 8 procent meer dan in 2017, toen de drukte tot enorme wachttijden en klachten geleid hebben. Schiphol neemt daarom verschillende maatregelen om een herhaling van die catastrofe te voorkomen.

Meer personeel en nieuwe manier van scannen

Zo wordt er 20 procent meer personeel ingezet dan vorig jaar en wordt er gebruik gemaakt van nieuwe CT-scanners. Hierdoor hoeven reizigers vloeistoffen en laptops niet uit hun handbagage te halen. De nieuwe scanners staan bij een aantal van de veiligheidspoortjes in de vertrekhallen 2 en 3. Dit jaar moeten alle poortjes daar worden vervangen en in 2019 volgen de poortjes in hal 1.

Debacle 2017

Ondanks dat de luchthaven in 2017 ook maatregelen heeft genomen in aanloop naar de meivakantie zijn enorme wachtrijen toen niet voorkomen. Tientallen mensen hebben daardoor hun vlucht gemist en KLM heeft ettelijke miljoenen euro’s geclaimd. Tijdens de zomervakantie is het al veel beter gegaan. Naar aanleiding van het debacle tijdens de meivakantie zijn toen ook extra medewerkers ingezet en hebben voor het eerst mensen met weinig handbagage voorrang gekregen bij de beveiligingspoortjes. Aangezien die maatregelen tot het gewenste effect geleid hebben, worden die herhaald. Ook worden er meer monteurs ingezet en wordt er meer gedaan aan ‘crowdmanagement’. Daarvoor worden voor het eerst ook zichtbaar medewerkers ingezet, die de drukte in goede banen moeten leiden.

Geen garanties

Schiphol werkt hard aan verbeteringen, maar de noodzakelijke verbouwingen zijn ook weer een risicofactor tijdens de vakantiedrukte. Directeur ‘operations’ Mirjam Hoekstra verwacht dat de nieuwe en oude maatregelen in elk geval genoeg zijn om de meivakantie dit jaar goed te laten verlopen. “Maar we geven geen garanties,” zegt zij. Schiphol heeft daarbij ook niet alles in eigen hand. De marechaussee is verantwoordelijk voor de paspoortcontroles en die is naar verwachting pas in 2019 volledig op sterkte.

4 mei grootste drukte verwacht

Schiphol verwacht tijdens de 3 weken van de meivakantie in totaal dus 5,2 miljoen passagiers. Dat is ongeveer evenveel als Eindhoven Airport er in een jaar verwerkt. De drukste dag wordt waarschijnlijk 4 mei, met ongeveer 226.000 passagiers. Op de andere dagen zal de teller echter ook regelmatig boven de 200.000 uitkomen. De populairste bestemmingen zijn daarbij Londen, Barcelona en Dublin.

(Bron: ANP)

Geef een reactie