repatriëren

Repatriëren is belangrijk onderdeel van de reisverzekering

Reizen: we doen het graag en steeds vaker. Veel Nederlanders kiezen voor een vakantie in Europa, maar een steeds groter wordende groep gaat voor een verre bestemming met meer avontuur. Maar mocht er op zo’n bestemming iets met u gebeuren, dan kan repatriëren behoorlijk in de papieren lopen.

Kostbaar

U kunt in het buitenland ziek worden of door een ongeval zo ernstig gewond raken dat u alleen met een vliegtuig of ambulance naar Nederland vervoerd kan worden. Dit heet repatriëren. Repatriëring is onderdeel van de reisverzekering.  Bij medische problemen moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de alarmcentrale van uw reisverzekering. De alarmcentrale volgt de ontwikkelingen en onderhoudt contact met de lokale artsen. Zodra gewenst en medisch verantwoord organiseert de alarmcentrale de terugreis op kosten van de reisverzekering. De reisverzekeringen vergoeden alleen als de repatriëring in overleg met de alarmcentrale gebeurt.

Repatriëren is een kostbare zaak. Moet iemand met het vliegtuig terug, dan gaat er vaak een speciaal opgeleide arts en verpleegkundige mee. Eenmaal terug in Nederland wordt u per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Kan vervoeren per vliegtuig niet, dan wordt iemand per ambulance vervoerd. Dit zijn speciale ambulances die voor het rijden van grotere afstanden zijn ingericht.

Repatriëren bij overlijden

Repatriëren gebeurt ook bij overlijden in het buitenland. Wanneer iemand overlijdt tijdens de vakantie in een ziekenhuis of daarbuiten moet er eerst contact worden gezocht met de alarmcentrale van de reisverzekering van het slachtoffer. Wanneer er sprake is van een niet natuurlijke dood, zoals een ongeval of misdrijf, moet altijd de lokale politie en de Nederlandse ambassade ingelicht worden.

Repatriëren is onderdeel van de reisverzekering

Om verzekerd te zijn dat u, mocht dit nodig zijn, gerepatrieerd kunt worden vanaf uw vakantiebestemming, is het noodzakelijk om een reisverzekering af te sluiten. Dit dus naast uw eigen zorgverzekering. Ga na bij de verzekering wat zij allemaal dekken (werelddekking) en of er speciale modules of papieren nodig zijn. Voor het bezoeken van sommige bestemmingen is het nog wel eens nodig om een speciale gezondheidstest te laten doen.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 21 augustus 2017.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Bijverzekeren voor repatriering? …. Het moet niet gekker worden. … Waarom zit deze kostenpost niet gewoon bij je ziektekostenverzekering? In een tijd dat iedereen vindt, dat je niet ver genoeg kunt reizen, om mee te tellen in de maatschappij, is een aparte repatrierering kostenverzekering niet méér dan normaal. Jonge mensen moeten persé naar verre Aziatische landen, om daar op een strand te gaan liggen met een coctail en een massage. Oudere alleenstaande vrouwen moeten persé naar Afrika, om zich daar te laten bedriegen door een jonge zwarte (groot geschapen) god. Pedofielen reizen massaal naar een Aziatisch land, waar ouders hun kinderen verkopen in de seksindustrie. En ziek zijn gaat overal gewoon door. Iedereen kan ziek worden of zelfs komen te overlijden, ook tijdens een (vakantie)reis. Moet daar dan weer extra aan verdiend worden, door de verzekeringsbranche? … In Belgie ben je gewoon verzekerd voor repatrieringskosten en/of ziekenhuisopname, tijdens je vakantie. … Mijn vrouw is nu drie weken naar Armenie (ze is Belgisch en is in Belgie verzekerd bij het ziekenfonds) hoeft alleen maar door te geven (per email), dat ze op vakantie gaat en krijgt dan een speciaal inlichtingenformulier toegezonden, met alle relevante gegevens, die eventueel belangrijk kunnen zijn. Het kost geen cent meer. Waarom moet in Nederland, overal, extra aan verdiend worden? Geachte omroep Max, zet je eens in voor terugkeer naar het normale in dit bezopen land.